Blogga

Hur lange haller lakvatten fran bokashi?

Hur länge håller lakvatten från bokashi?

Hur länge håller vätskan? Den är en färskvara och ska helst användas under dagen. Men det är ingen kris om man inte gör det, men det luktar ju och mikroberna blir svagare. Tappa av vätskan i en PET-flaska med lock för att konservera den bättre under några dagar (mindre syre), ställ flaskan helst i kylen då.

Hur förvara lakvatten?

Bäst är att stoppa små petflaskor i frysen och sedan tina när du behöver lite extra krut i odlingen. Fyll inte hela vägen upp, då kan flaskan sprängas i frysen och det kan verkligen ställa till det. Det går också bra att spara lakvatten i burkar eller flaskor i kylen en tid, osäkert dock hur länge.

När kan man plantera i bokashi?

Vänta 1-2 veckor innan du planterar växter i jorden. 2. Det fermenterade innehållet kan också läggas runt växter och träd och täckas med lite jord. Det bäst att gräva ner det i jorden en bit från rötterna.

Hur mycket bokashi i en pallkrage?

Strö över lite bokashiströ varje gång du fyller på i hinken, räkna med 2 matskedar till en liter mat. Använd lite mer om det är varmt eller om du har proteinrika matrester som kött, fisk, ost och ägg. Fortsätt fylla med lager av matavfall varvat med bokashi tills hinken är full.

Vad kan man ha i sin bokashi?

I bokashikomposten kan man slänga alla typer av matavfall inklusive kött, fisk, citrus och mejeriprodukter, dvs. även sådant som inte rekommenderas i traditionell kompostering eller i maskkomposten. Man kan också lägga ner kaffefilter, jord och växtrester och det mesta av organiskt hushållsavfall.

Hur länge håller sig lakvatten?

Späd 1:100 till vanliga krukväxter och köksträdgården ( = 1 dl vätska i en 10-liters kanna). Till småplantor och känsliga växter kan det passa bättre med 1:1000. Lakvattnet är en färskvara och ska helst användas direkt ,dock kan man tappa av vätskan i en PET-flaska och förvara i kyl ett par dagar.

Hur länge håller lakvatten?

Töm komposten på lakvatten med ca 2-3 dagars mellanrum. Mikroberna är färskvara. Om du inte vill eller kan använda näringen direkt, häll på pet-flaskor och frys in. Några dagar håller de i kylskåp. Häll absolut inte ut i vätskan i avloppet, ett råd som man ser ibland.

Hur mycket bokashi i jorden?

Komposten är bra även för planteringskrukor och balkonglådor. Lägg lite jord i botten av krukan, sedan fyll på med en tredjedel Bokashi och två-‐tredjedel planteringsjord. Gör det ett par veckor innan du planterar så pH får tid att stabiliseras. Växterna får näring under hela växtsäsongen.

Share this post