Frågor

Hur mycket halm?

Hur mycket halm?

Ett kilo halm brukar ta 45-60 minuter för hästar att äta, om det går mycket fortare än så, så kanske det kan vara idé att vara mer restriktiv med halmen, särskilt om hästen också är lite dålig på att dricka eller har haft kolik / förstoppning innan.

Vilken halm suger bäst?

Torr halm av god hygienisk kvalitet har den bästa uppsugningsförmågan. Halm bin- der ungefär dubbelt så mycket vätska som spån, och hackad halm binder mer vätska än långstråig halm.

Hur lagras halm?

De kommer att använda stora mängder halm för att producera värme och el. Halmpannan kommer att vara på 45 MW. Årsbehovet av halm kommer att vara c:a 80 000 ton eller c:a 160 000 st storbalar med måtten 2,5*1,2*1,3 meter och vikten 500 kg. I Danmark har de eldat och lagrat halm i snart 50 år.

Hur gör man halm?

Halm är den torkade stammen och bladen från örtartade växter efter skörd, det vill säga när fröna avlägsnats. Det rör sig oftast om halm av stråsäd, men även gräsfröhalm från odling av vallväxtfrö, rapshalm och ärthalm förekommer. Halm är en biprodukt som används till många olika ändamål inom jordbruk och tillverkning.

Vilket Stallströ är bäst?

Vårt stallströ är mycket uppskattat bland hästägare men används också inom annan djurhållning. Vida Stallströ är ett dammrensat kutterspån som är speciellt bra för presterande hästar och hästar med luftvägsproblem. Vida Ströpellets är framtaget för hästboxar och annan stallmiljö.

Hur länge håller halm?

Strajder. Halm håller sig fräscht hur länge som helst bara det ligger torrt. Du blandar nog ihop det med ensilage som har begränsad hållbarhet.

Vad betyder vallfoder?

Vallväxter odlas som foder åt idisslare, hästar och andra gräsätare. Vallfoder måste prepareras om det ska lagras, exempelvis för vinterfoder. Detta kan göras genom torkning till hö eller jäsning till ensilage.

Vilken TS halt har halm?

Ts-halten i inplastat vallfoder kan variera från ca 25 ända upp till över 70 procent. Ett lämpligt ts-intervall för inplastade balar är från cirka 45-65 procent, då har man bra förutsättningar för att kunna klara av att konservera fodret med bra hygienisk kvalitet.

Share this post