Trendig

Vad menas med humaniora?

Vad menas med humaniora?

Humaniora är ett samlingsbegrepp för ämnen som etnologi, filosofi, historia, genusvetenskap, konstvetenskap och mycket mer. Infallsvinklarna inom humanioraämnena är olika men det är alltid människan, mänskliga produkter och mänskliga kulturer som står i centrum.

Varför humaniora?

Varför just humaniora? Humanistiska studier har med människans tänkande och kulturella beteenden att göra. På Humanisten studerar vi språk, historia, de olika konstarterna, filosofi och religion.

Vad är Humanvetenskapligt perspektiv?

Ett exempel är uttrycket ”humanvetenskaplig inriktning”: förståelseinriktad, narrativ, kvalitativ, idiografisk inriktning i tolkning och forskning som gäller människan som individ och social varelse. Användningen av uttrycket ”humanvetenskapliga metoder” i denna betydelse är vanlig men leder lätt till missförstånd.

Hur många språk läser man på humanistiska?

HU är ett högskoleförberedande program och därför läser man svenska 1,2 och 3 samt engelska 5 och 6. Vidare läser man på HU två stycken språkkurser (moderna språk) inom programgemensamma ämnen.

Vad är tyst kunskap Quizlet?

svar: tyst kunskap är hur-kunskap och varseblivningsförmågor (perception) som inte kan läras ut och inte heller uttrycka i ord. Är ofta förknippad med praktiska färdigheter och ingår som en hel i den erfarenhetsbaserade kunskapen. Tyst kunskap är så nära oss att vi inte är medvetna om den.

Vilka språk kan man läsa på humanistiska?

Språk du kan läsa på det Humanistiska programmet är framför allt engelska men också tyska, franska och spanska. Nu finns det också möjlighet att läsa andra språk så som italienska, ryska, portugisiska och arabiska. Det beror på vilka språk skolan har valt att lära ut.

Vilka språk läser man på humanistiska programmet?

Förutom svenska och engelska läser du latin samt 500 poäng moderna språk, vilket motsvarar till exempel ett fortsättningsspråk steg 3, 4 och 5 samt ett nybörjarspråk steg 1 och 2. Vill du läsa fler moderna språk, så finns det möjlighet att välja detta som programfördjupning och/eller individuellt val.

Vad jobbar en humanist med?

Exempel på yrken som en ”humanist” utbildad inom område litteraturvetenskap, är:

  • bokförlagsyrken.
  • lektör.
  • språkvetare.
  • skribent.
  • konsult.
  • utredare.
  • informatör.
  • föreläsare.

Vilka ämnen läser man i humanistiska?

Det här programmet passar dig som vill lära dig mer om människors idévärld och om hur vårt samhälle fungerar. Under utbildningen läser du till exempel filosofi, moderna språk och människans språk. De centrala delarna i programmet är språk, litteratur, historia, kulturhistoria och filosofi.

Är psykologi humaniora?

Humaniora är de ämnen som studerar människan som kulturell varelse. Hit räknas ämnen som etnologi, filosofi, historia, idéhistoria, genusvetenskap, estetik, konstvetenskap, retorik, språk och litteraturvetenskap. Till humanvetenskaperna räknas dessa samt även sociologi, pedagogik, kulturantropologi och psykologi.

Vad kan man bli om man läser teologi?

Som teolog har du kompetens att tolka, analysera och arbeta med dessa frågor inom många delar av samhället. Du kan bidra till ökad förståelse av olika kulturer och trosuppfattningar, arbeta inom utbildning, kultur och media, och hjälpa och vägleda människor inom frivilligorganisationer och offentlig sektor.

Är ekonomi samhällsvetenskap?

Ekonomiprogrammet är ett högskoleförberedande program för dig som vill studera samhällsvetenskap och då framför allt ekonomi och juridik. Programmet vänder sig även till dig som vill lära dig hur man startar, driver och utvecklar företag.

Vad är viktigast för humanister?

Humanismen förenar medmänsklighet och förnuft i en strävan att skapa ett bättre samhälle, där ansvaret läggs på människan själv. Demokrati och mänskliga rättigheter är universella värden som måste gälla alla människor, oavsett var man råkar leva.

Vad kan man bli om man läser humanistiska programmet?

Det öppnar sig ett brett arbetsfält efter Humanistiska programmet och efter utbildningen kan du till exempel fortsätta studera till yrken som kulturhistoriker, språkvetare, litteraturvetare, psykolog, journalist, lärare eller socionom.

Share this post