Trendig

Kan gallsten ge diarre?

Kan gallsten ge diarre?

Några patienter kommer att få diarré och magsmärtor vid för stort intag av fett och en del kommer att ha ihållande diarré, vilket i så fall bör utredas av läkare.

Var finns gallgångarna?

Gallblåsegången från gallblåsan mynnar via den gemensamma gallgången ut i tolvfingertarmen och här töms gallan ut. Gallan behövs vid matsmältningen för att finfördela fettet du får i dig med maten. Därefter bryts fettet ner ytterligare och kan tas upp från tarmen. Galla bildas i levern.

Vad är Transcystisk Stenextraktion?

Transcystisk stenextraktion är en laparoskopisk metod där stenar avlägsnas genom en öppning i ductus cysticus (gången som förbinder gallblåsan med den djupa gallgången). Metoden är effektiv och säker men lämpar sig inte för patienter med stora eller många koledokusstenar.

Hur fungerar gallblåsan vid levern?

Gallblåsan (lat. vesica fellea eller vesica biliaris) sitter vid levern, och fungerar som en tillfällig lagringsplats för galla som sedan blandas med tunntarmens innehåll. Vid behov pressar gallblåsan ut galla i tolvfingertarmen.

När sitter gallblåsan vid levern?

Gallblåsan (5) sitter vid levern (4). Blåsans innehåll, gallan, portioneras ut i tolvfingertarmen (6), som är början på tunntarmen. Gallblåsan ( lat. vesica fellea eller vesica biliaris) sitter vid levern, och fungerar som en tillfällig lagringsplats för galla som sedan blandas med tunntarmens innehåll.

Vad är gallblåsan i tunntarmen?

Blåsans innehåll, gallan, portioneras ut i tolvfingertarmen (6), som är början på tunntarmen. Gallblåsan ( lat. vesica fellea eller vesica biliaris) sitter vid levern, och fungerar som en tillfällig lagringsplats för galla som sedan blandas med tunntarmens innehåll.

Hur ofta rymmer gallblåsan?

Gallblåsan är päronformad och sitter i en grop på undersidan av högra leverloben och framsticker med sin tjockända vid främre leverkanten. Till volymen rymmer gallblåsan bara 30–60 ml men på grund av att gallan här koncentreras mellan 5 (normalt) och 16 (extremt) gånger räcker detta upp till 12 timmar.

Vad ska man äta om man har Gallbesvär?

Om du har haft gallbesvär tidigare och känner igen symptomen kan du använda receptfria läkemedel som är smärtstillande och kramplösande. För att förebygga besvär kan det vara bra att undvika: fet och rökt mat. ägg.

Share this post