Populära

Vad ar syftet med sociala berattelser?

Vad är syftet med sociala berättelser?

Sociala berättelser är små korta berättelser som skall vara skrivna i första person och som syftar till att skapa förståelse kring en social situation. De syftar också till att ge stöd för att ändra ett visst beteende som berör en viss social situation.

Hur är en social berättelse uppbyggd?

Hon framhåller att den sociala berättelsen ska förklara situationen, beskriva hur andra människor reagerar samt berätta vad och hur eleven ska handla för att lyckas. Seriesamtal liknar den sociala berättelsen men görs alltid tillsammans med personen det gäller. En aktuell situation beskrivs genom en tecknad serie.

Varför Ritprata?

Ritprata gör det lättare att förstå vad som händer i samspelet mellan människor, något som kan vara extra svårt om du t ex har en neuropsykiatrisk fuktionsnedsättning, t ex Aspergers syndrom eller en annan autismspektrumdiagnos. Berättelserna kan ni enkelt dela med e-post, t. ex. mellan hem och skola.

När tålamodet rinner över?

Denna bok kan ses som en vägledning i arbetet med att skriva och rita tillsammans med era barn, ungdomar och vuxna. Den bygger på erfarenheter och idéer som författaren samlat på sig under åren. Det finns inga absoluta regler för hur samtalen och berättelserna ska se ut.

Vad är Ritprat?

Ett ritprat kan beskrivas som ett samtal med hjälp av enkla bilder. Bilderna är försedda med prat- eller tankebubblor. Man ritar, skriver och förklarar det man pratar om. Ritprat ger en tydlig fokusering på vad man pratar om och förklarar och delar upp vad som hänt.

När bägaren rinner över bok?

Författaren till denna bok har inspirerats av den amerikanska pedagogen Carol Gray, som sedan början av 90-talet har arbetat med Social stories.

Hur Ritpratar man?

Ritprat ger en tydlig fokusering på vad man pratar om och förklarar och delar upp vad som hänt. Det beskriver vad människor säger, gör och försöker också förklara vad de tänker och känner. Varje ritprat ska anpassas efter varje enskild individ vilket kräver kunskap om personen och dennes funktionsvariation.

Share this post