Rekommendationer

Hur djupt ska man satta vitlok?

Hur djupt ska man sätta vitlök?

Dela utsädesvitlöken i klyftor och plantera varje klyfta 5-10 cm djupt med cirka 15 cm mellanrum. Den spetsiga sidan ska vara uppåt.

Kan man så vitlök på våren?

På våren kan du plantera vitlök så fort tjälen gått ur backen, men lökarna hinner inte bli lika stora som vid plantering på hösten. På hösten planterar du så sent som möjligt, så att vitlöken precis hinner rota sig innan vinterkylan kommer. Vitlök kan odlas i pallkrage, i balkonglåda, på friland eller i kruka inomhus.

Hur snabbt växer vitlök?

Bästa tiden för plantering är oktober till november, tidigt i oktober i norr och senare i söder. Vitlöken ska hinna rota sig innan tjälen går i jorden, och detta tar ungefär två–fyra veckor. Vitlöken är färdig att skördas följande sensommar, när blasten börjat gulna en aning.

Hur ofta gödsla vitlök?

Det gör vi alltid någon gång mellan december och januari. Det är viktigt att gödsla ordentligt redan vid planteringen så att starten för vitlöken blir så bra som möjligt. Så här går det till. Det här inlägget görs i ett samarbete med Algomin som tillhandahåller olika slags gödselpreparat för trädgårdsväxter.

När sätta vitlök på våren?

Odla vitlök på våren Sätt klyftorna i ett varmt läge där de snabbt kan bilda rötter och börja gro. Du odlar dem sedan som vanlig vitlök som planteras på hösten. De hinner då bilda nya vitlökar att skörda till sensommaren.

Vad ska man gödsla vitlök med?

Sammanfattning vårskötsel av vitlök

  • Rensa och luckra jorden runt plantorna.
  • Gödsla med kväverikt gödsel (benmjöl, gräsklipp, gödselvatten till exempel)
  • Håll jorden fuktig, till exempel genom täckodling.

Hur gödslar man vitlök?

Förbättra planteringsplatsen med kompost och gödsel innan du planterar vitlöken. Du kan ta kogödsel nu vid planteringstillfället och hönsgödsel till våren. Det är dock viktigt att jorden är lucker då vitlöken inte gillar väta. Den klarar kyla bra men om jorden blir tung och blöt då är risken stor att vitlöken ruttnar.

Share this post