Allmänning

Hur sprids hjortron?

Hur sprids hjortron?

Fråga Vilka av skogens djur äter hjortron och därmed sprider deras frön? Svar Hej Peter! Björn äter hjortron. Även räv, olika grupper av fåglar (kanske kråka, korp, och några av skogshönsen), och troligen en del smågnagare äter av bären också.

Hur pollineras hjortron?

Till skillnad från övriga arter i växtsläktet rubus saknar hjortronet självpollineringsförmåga, vilket beror på att hjortronet är en tvåbyggare, det vill säga att han- och honblommorna sitter på olika individer.

Var i Sverige växer det hjortron?

Var växer Hjortron? Hjortron finns i hela landet med undantag av Öland där de inte finns. De förknippas starkt med norra Sverige då de har en utbredning ändå upp längst i norr.

Vart växer hjortron bäst?

Bären är däremot vanligast i blötmarkerna i Norrland. Du kan även hitta hjortron i skärgården, på mossar i södra Sverige och det småländska höglandet. Hjortron trivs i sura, blöta miljöer med mycket sol och därför växer de rikligt i norr där det är midnattssol. Du hittar hjortron runt myrar, mossar och blötmarker.

Finns det hjortron i Skåne?

Vyssle- och Västermyr är Skånes största myrkomplex. Den sammanlagda ytan är drygt 750 hektar, varav drygt 430 hektar ingår i reservatet. Myrens centrala delar består av en närmast trädlös och öppen mosse som för tankarna till norrländska vidder. Här växer bland annat hjortron, tranbär och skvattram.

Vad är nyttigt med hjortron?

Hjortron innehåller mycket C-vitamin, upp till 3–4 gånger mera än apelsin! Bäret innehåller även mera E-vitamin än många frukter och spannmålsprodukter. Dessutom är bäret fiberrikt och innehåller ellagsyra, som anses ha antimikroba egenskaper och nyttiga effekter för tarmarnas bakteriefunktion.

Vart odlas hjortron?

Hjortron trivs i soliga och halvskuggiga odlingsområden. I soliga lägen blommar hjortronet mer, och producerar bär i överflöd. Jorden på växtplatsen ska vara sur och torvig. Den ska hålla fukt till ett djup av 20-30 cm, och gärna bli vattendränkt då och då.

Var kan man hitta hjortron?

Hjortron finns i hela landet utom på Öland och de blir vanligare ju längre norrut du kommer. Plantorna gillar fuktig mark, sura förhållanden och mycket sol. Leta alltså på öppna mossar och myrar där solen kommer åt. Där tallar, skvattram och odonris skymmer får inte hjortronen tillräckligt med sol för att trivas.

Vart ska man leta efter hjortron?

Share this post