Rekommendationer

Varfor far man DIC?

Varför får man DIC?

När kroppen utsätts för skada exponeras vävnadsfaktor som stimulerar blodets koagulering. Vid omfattande kroppskador eller svåra infektioner kan så mycket vävnadsfaktor exponeras att man får en generell aktivering av koagulationssystemet.

Hur behandlas DIC?

Behandlingen utgörs av immunglobuliner till modern, eventuellt trombocyttransfusioner och kejsarsnitt vid mycket låga trombocyttal 3. Trombocytnivåerna hos barnet återgår till det normala inom några veckor i takt med att antikropparna försvinner.

Vad är disseminerad intravasal koagulation?

dissemineʹrad intravasaʹl koagulation (engelska disseminated intravasal coagulation, DIC), DIK, tillstånd då blodets koagulationssystem är onormalt aktiverat så att blodproppar kan uppstå på ett flertal platser i blodomloppet. Tillståndet är en potentiellt livshotande komplikation till svår sjukdom eller skada.

Vad är DIC?

Disseminerad intravasal koagulation Ett sjukdomstillstånd som kännetecknas av ett reducerat antal element som ingår i blodkoagulationen, beroende på att de brukas i utbredd trombbildning i blodkärlen. Blodproppsbildningen kan uppstå till följd av en rad störningar.

Vad är Trombocytaggregation?

Svensk definition. Trombocyternas förmåga att bindas till varandra. Sammanklumpningen som kan aktiveras med olika ämnen ( t ex trombin, kollagen) är en del i processen som leder till att en propp (trombus) bildas.

Varför får man trombocytopeni?

Orsaker till trombocytopeni Minskad produktion av blodplättar i benmärgen. ITP, en autoimmun sjukdom som gör att kroppen förstör sina trombocyter. Förstorad mjälte. Läkemedel.

Vad är heparininducerad trombocytopeni?

Vid heparininducerad trombocytopeni utvecklar patienten antikroppar, vanligen av IgG-typ, riktade mot komplex av heparin och trombocyt- faktor 4. Dessa immunkomplex binds till Fc-receptorer på endotelceller och trombocyter, varvid de senare aktiveras och kan frisätta ytterligare trombocytfaktor 4.

Vad är primär hemostas?

Primär hemostas I den primära (cellulära) hemostasen kommer proteiner från den skadade blodkärlsväggens innandöme, främst kollagen, i kontakt med blodplättarna (trombocyterna). De aktiverade trombocyterna binds till kollagen med glykoprotein-receptor och med von Willebrand-faktorn.

Hur hämmar EDTA koagulation?

Förklara hur EDTA hämmar koagulation: Kalium binder till sig kalciumjoner (Ca2+) som behövs som cofactor till flera koagulationsfaktorer (för att koagulation ska kunna ske).

Vad menas med trombocytopeni?

Trombocytopeni, lågt antal trombocyter, föreligger när koncentrationen av trombocyter i blodet är mindre än 150 x 10⁹/L.

Koagulation – Disseminerad intravasal koagulation (DIC), trombocytopeni, leukopeni, anemi.

Share this post