Ny

Vart sitter kardanaxeln?

Vart sitter kardanaxeln?

I en bakhjulsdriven eller fyrhjulsdriven bil är kardanaxeln kopplad till växellådan framtill och till bakaxeln baktill i bilen. Som du förstår är denna komponent av det längre slaget och den tar också en del plats.

Hur fungerar en Polhemsknut?

Polhemsknut är en korslänkskoppling mellan två axeländar som bildar viss vinkel mot varandra. Till axeländarna hör var sin knutgaffel, ändarna på gafflarna är lagrade i de motstående ändarna på ett kardankors. Korset överför rotationen från den ingående axelns gaffel till utaxelns gaffel.

Vad är en kardanaxel?

En kardanaxel är en form av drivaxel som används i sammanhang där ett maskineri är i behov av ett vridmoment. Den fungerar på det sättet att kardanaxeln kopplas mellan två komponenter och med hjälp av ett vridmoment så kontrollerar den rotationen på båda komponenterna, och mer eller mindre “sammansvetsar” dem.

Vilken typ av lager har Kardanknuten på en bakhjulsdriven bil?

Stödlager har precis som namnet säger, som funktion att bära upp, stödja och lagra en kardanaxel.

Hur fungerar en kardanaxel?

Hur kortar man en kardan?

Kortning av min kardastång. Normalt när man kortar en axel så skär man upp svetsen vid medbringaren och slår isär axen från medbringaren (medbringaren har krymppassning inuti röret). Sedan kortar man axeln, pressar tillbaks medbringaren och svetsar åter fast den i axeln.

Vad gör kardanen?

Kardanaxel, en drivaxel som överför motorkraften via växellådan till bakaxeln. Kardanaxlar förekommer i bilar som har bakhjulsdrift och motorn placerad fram, men också i diverse redskap som hängs baktill på en traktor.

Hur många Kardanknutar har en kardanaxel?

Kardanaxeln består vanligtvis av en till tre axeldelar som är förbundna med knutkors och som hålls på plats av ett eller flera stödlager, i ena änden brukar det också finnas en s.k. Hardyskiva som ska ta upp ryck och ev.

Hur ska Knutkorsen sitta?

Ingående och utgående knutkors skall ha parallella medbringare i båda ändar, båda korsen skall jobba med samma vinklar.

Vad är ett knutkors?

Knutkors är namnet på den led som vanligtvis sitter på kardanaxlar där man ska överföra kraften och har en vinkel. Inte sällan sitter det flera på varje axel som på Mercedes Vito, Viano som har fyra stycken. Dessa går att byta på de flesta modeller, men det kan skilja på hur de är monterade.

Hur vet man om Hardyskivan är dålig?

Hardyskivan gör så att du inte får en direkt förbindelse från växellådan till kardanaxeln vilket minskar vibrationerna. Kan även vara stödlagret om drivlinan inte känns tät. Man kan kolla efter sprickor i gummit.

Vad innebär konstant Vinkelhastighet Drivknutar?

En satellit eller en planet som roterar i en cirkulär bana kring sitt rotationscentrum. Satelliten rör sig då med konstant rotationshastighet. En kropp roterar kring en fix axel utan påverkan av yttre krafter. Varje punkt roterar då med konstant rotationshastighet relativt axeln.

https://www.youtube.com/watch?v=cLTkXT8-y_U

Share this post