Populära

Vart kan man testa sig for mykoplasma?

Vart kan man testa sig för mykoplasma?

Testa dig om du tror att du har mykoplasma Testa dig på en ungdomsmottagning, hud- och könsmottagning, sex- och samlevnadsmottagning eller vårdcentral om du har haft oskyddat samlag och har ett eller flera av de symtom som står ovan. Testet innebär oftast att du får lämna ett urinprov.

Är mykoplasma vanligt?

Mykoplasma är en av Sveriges vanligaste könssjukdomar och uppskattas vara lika vanlig som klamydia, dvs. ca 36 000 fall/år. Mykoplasma orsakas av bakterien Mycoplasma genitalium. Mykoplasma ingår inte i smittskyddslagen och därmed är det inte en sjukdom som rutinmässigt provtas i vården.

Hur vanligt är Mycoplasma genitalium?

I Sverige uppskattas att infektion med M. genitalium är lika vanlig som klamydia på mottagningar för sexuellt överförbara sjukdomar men nationell statistik saknas. Studier världen över visar varierande prevalens beroende på vilken population som undersöks.

Du kan testa dig för mykoplasma på en barnmorskemottagning, en ungdomsmottagning, en mottagning för sexuell hälsa, en venereologisk mottagning eller en vårdcentral. Mykoplasma ger samma symtom som klamydia och gonorré.

Hur ser mykoplasma ut?

Många som smittas med Mycoplasma genitalium märker inte att de har sjukdomen då infektionen ofta inte ger några symtom. Eventuella symtom yttrar sig främst med sveda/klåda när man kissar som beror på inflammation i urinröret. När infektionen finns i slidan kan kvinnan också få besvärande flytningar.

Vad orsakar Mycoplasma?

Den orsakande mikroorganismen, Mycoplasma pneumoniae, är en liten bakterie utan cellvägg. Bakterien sprids från människa till människa. Ingen djurreservoar är känd. Smittan överförs som luftburen droppsmitta och större spridning i samhället förekommer med cirka fyraårsintervaller.

Kan Mycoplasma läka ut av sig själv?

Infektion med M genitalium kan vara helt symtomfri och läka ut utan behandling. Symtom och kliniska fynd beror huvudsakligen på uretrit och cervicit. Den liknar i många avseenden infektion med Chlamydia trachomatis.

Kan killar ha Mycoplasma?

Mycoplasma genitalium finns i slemhinnorna i framförallt urinröret och slidan. Bakterien kan också finnas i ändtarmen och i ögonen, men det är ovanligare. Bakterien överförs mellan personer när slemhinnorna kommer i kontakt med varandra när man har sex. Bakterien kan också föras över genom sperma eller slidsekret.

Share this post