Rekommendationer

Vilken miljo trivs Gullvivan i?

Vilken miljö trivs Gullvivan i?

Gullviva är allmän i södra Sverige, men mindre allmän i mellersta Skandinavien och går ej längre norrut än till Västerbotten och ungefär motsvarande latitud i Finland. I Norge förekommer den så långt norrut som Narvik i Nordland fylke. Längst i norr endast tillfälligt.

Vart trivs Gullvivan?

Gullvivan är en lättodlad, lättskött och tacksam blomma att ha i trädgården. Gödsla på våren med Trädgårdsgödsel Spira. Gullvivan trivs bäst i sol till halvskugga.

Hur lång är Gullvivan?

Gullviva är en ört med en höjd på mellan 10 och 30 cm. Den har ljust gröna avlånga, upp till 20 cm långa blad och en individ kan ha en eller fler stjälkar. I toppen av stjälken ses smörgula blommor med orange prickar.

När Fröar gullviva?

Antal:

Portionsmängd: 100 frö
Såtid: jan-maj/sep-nov
Grotid: 1-3 mån
Blomtid/Skördetid: april-juni
Årighet: Flerårig

Hur förökar sig gullvivor?

Gullvivan, som är relativt välstuderad, förökar sig i huvudsak sexuellt med korsbefruktning av insekter (Olsson 2008), men kan även föröka sig vegetativt (Brys et al. 2004). Frösättningen är strikt beroende av insektspollinering och studier visar att det framförallt är humlor (Bombus spp.)

Vad heter Gullviva på engelska?

gullviva

Huvudsakliga översättningar
Svenska Engelska
gullviva cowslip

När kan man klippa gullvivor?

Den tid som är bäst lämpad till att bort utblommade blommor är olika från planta till planta. Här är en tumregel man kan gå efter: Om växten är vårblommande kan man klippa bort blommorna direkt efter blomningen. Om det är fråga om senblommande blomster är det bäst att vänta med det till på våren.

Får man gräva upp gullvivor?

Gullvivor är också fridlysta i hela landet. Inte heller dem får du gräva upp eller plocka till försäljning.

Share this post