Rekommendationer

Vad kan man ha i en varmkompost?

Vad kan man ha i en varmkompost?

Balans – nyckeln till effektiv kompostering Men inte bara vad gäller fukthalt – även balans mellan kväve och kol är viktigt för att varmkomposten ska fungera bra. Det mest kväverika du kan hälla i din kompost är urin, följt av köttavfall och gräsklipp. Det mest kolrika är sågspån, tidningspapper och torra löv.

Hur gör man en varmkompost?

Hur man anlägger en kompost

  1. Märk ut kompostens storlek och form.
  2. Bygg komposten direkt på marken.
  3. Fyll komposten från utsidan och in mot mitten. Varva hårt och mjukt material.
  4. Aktivera komposten med QR Kompostaktivator.
  5. Fyll på med nytt material efterhand.

Vad är Kompostströ?

Kompostströ innehåller en aktivator som påskyndar förmultningsprocessen, och består av särskilda råvaror som hjälper förmultningen. Det skapar i sin tur en optimal balans i din kompost. Strö används för att: Suga upp överskottsfukt från avfallet.

Hur får man bort myror i komposten?

Blanda då in t ex torrt kutterspån eller finmalda kvistar. Finns det myror i komposten är den för torr. Vattna dock inte direkt i komposten, det rinner bara rakt igenom. Tillför istället uppblött avfall och blanda om.

Vad kan jag lägga i komposten?

Hushållspapper, oblekta servetter, papperspåsar, äggkartonger och andra liknande förpackningar kan man lägga i komposten. Sjögräs och tång från stranden innehåller mycket kväve och blandas lämpligen med torra löv eller sågspån. Tänk på att det stora innehållet av natrium kan vara skadligt för vissa växter.

Vad får man lägga i komposten?

Det här kan du lägga i komposten:

  • Alla slags livsmedel, råa och tillagade.
  • Kaffe- och tesump.
  • Filterpåsar.
  • Äggskal.
  • Skal från skaldjur.
  • Blött hushållspapper.
  • Krukväxter.
  • Äggkartonger.

Hur får jag igång komposten?

För de komposterare som börjar på hösten, när det börjar bli kallare, kan det vara lite svårare att få igång komposten….Tips om aktiviteten avstannat eller inte kommer igång:

  1. Försök höja värmen i behållaren genom att tillföra uppvärmt avfall och strö.
  2. Lägg i ditt avfall dagligen – även om det är lite – när det är kallt.

Var kan man köpa Biokub?

Hämtas fraktfritt i butik i Västerås. Biokub kompostbehållare består av formblåsta byggelement tillverkade av 100% återvunnen UV-stabiliserad polyetenplast som naturligtvis kan återvinnas på nytt. Du kan kompostera såväl trädgårdsavfall som köksavfall.

Varför luktar komposten illa?

Det luktar illa – Om komposten är nystartad, blanda upp med strömaterial och var noga med omblandningen. Om den luktar ammoniak eller stall lägg i mer strö och ta det lugnt med matrester. Rör om. Om det luktar soptunna eller ruttet är komposten för kompakt, för blöt eller för dåligt luftad.

När komposten är för blöt?

Komposten är för blöt – blanda i något strö som har god uppsugningsförmåga t. ex. sågspån och gärna även något strö som ger struktur, rör om. Fisk-, kött- eller skaldjursrester har täckts för dåligt – blanda i strö och täck ordentligt med strö.

Share this post