Ny

Vad ar La Semana Santa?

Vad är La Semana Santa?

Semana Santa, påskveckan, den heliga veckan, är ett religiöst firande med lång och stark tradition i Spanien och särskilt i Andalusien. Bland årets alla veckor är denna den viktigaste för de kristna och under den tänker man på Kristus lidande, död och uppståndelse.

Vad äter man under Semana Santa?

Det stekta brödet äts med socker och honung. Och det finns en köttpaj som kallas Hornazo som ofta är fylld med fläsk, chorizo och hårdkokt ägg. Hornazo-pajen finns också i en söt variant med mandlar, ägg och socker. Andra stekta eller friterade godsaker är Flores de Semana Santa eller Flores Manchegas.

Vad gör man på Semana Santa?

Påsken är en viktig högtid i Spanien och de flesta är lediga under Semana Santa (påskveckan). Många katoliker fastar under askondagen och långfredagen. På palmsöndagens morgon besöker man kyrkan och barnen bär palmlöv och kvistar som välsignas av prästen.

Vad äter man under påsken i Spanien?

Under påsken använder man lammkött (cordero) tillsammans med lite lever, lök, vitlök, rödpaprika, potatis, bönor, ärtor, fänkål och lagerblad. Ja du ser, man tar det som passar för årstiden. Vi som inte är så hemma i det spanska köket kan gå till bageriet och handla några specialiteter för påsken.

Hur man firar påsk i Spanien?

Påsk är en viktig högtid i Spanien och i normala fall samlas Spanjorer på gator och torg för att fira. Under 2020 är allt traditionellt Spanskt påskfirande utomhus inställt. Firandet sker istället inomhus tillsammans med de man bor med, kanske med ännu mer fokus på att äta gott.

Vad heter Palmsöndag på spanska?

La semana santa Påsk – lär dig spanska.

När firar man påsk i Spanien?

I Spanien firas påsken något annorlunda, den är inte fullt lika festlig som i Sverige och traditionerna är mer religiösa. Firandet varar i en vecka och börjar med palmsöndagen och avslutas med påskdagen. Annandagpåsk firas bara i vissa provinser, bland annat i Katalonien där det är en helgdag.

Har man påskägg i Spanien?

Så firar man påsk runtom i Spanien Läs om svenskt påskfirande och skicka påskägg online till någon man tycker om. Flertalet spanska städer anordnar stora processioner under såväl dagen som natten. Man tillverkar rikt dekorerade ”pråmar”, så kallade tronos, som man bär genom gatorna under firandet.

Vilka dagar firar man påsk i Spanien?

Påskfirande i Spanien

  • Påskveckan börjar med Palmsöndagen ”Domingo de Ramos” och slutar i största delen av landet med påskdagen ”Domingo de Pascua – Domingo de Resurrección”.
  • Själva påskprocessionerna är kanske det viktigaste och definitivt det mest ”publika” under påskveckan.

Vad gör man på långfredagen i Spanien?

Många katoliker fastar på askonsdagen och långfredagen. På askonsdagen tillverkar man ett kors av aska som man placerar i pannan. Detta är ett sätt att be Gud om förlåtelse för sina synder. På palmsöndagens morgon besöker de flesta mässan i kyrkan.

Från söndag till söndag, Palmsöndagen till påskdagen, kan man skåda dessa festligheter. För att få plats gäller det att vara där tidigt. Det är packat med folk och alla vill se processionerna. De startar från brödraskapets, cofradía, egna kyrka, går till Katedralen och tar sig sedan tillbaka.

Share this post