Trendig

Hur nedarvs Osteochondros?

Hur nedärvs Osteochondros?

Nedärvning av OC har studerats med hjälp av avkommor efter både OC positiva och OC negativa ston. I en tysk studie var prevalensen av OC i kotlederna 28% hos avkommor efter ston med OC i kotlederna.

Vad är OCD häst?

Osteochondros hos häst är en störning i skelettets tillväxtbrosk. Ungefär en tiondel av de unga travarna har osteochondros i en eller båda haslederna, och det är dubbelt så vanligt hos hingstar och valacker som hos ston. Hos unga djur ska skelettets ben växa till på längden.

Vad är Birkelandsfraktur?

Birkelandfraktur POF Har fått sitt namn efter den som först beskrev den här förändringen, norrmannen Birkeland. Birkelandsfraktur, förekommer oftast i hästens bakben och det är i kotbenet som man ser de här förändringarna. Birkelandsfraktur anses något mera vanlig hos travhästar.

Är Osteochondros ärftligt?

Osteochondros är en tillväxtstörning i brosk och kan förekomma i många olika leder. Störningen beror både på arv och på miljö. Ärftligheten är ungefär lika stor som för många prestationsegenskaper.

Vad händer med brosket i benens Tillväxtzoner när djuret växer?

Via blodkärlen i benhinnan får benet sin blodtillförsel. Benets längstillväxt sker framför allt i tillväxtzonerna. Dessa zoner utgörs hos den unga hästen av broskplattor där broskcellerna förökar sig och omvandlas till färdigt ben. Tillväxten i de stora rörbenen (t ex lårbenet) är avslutad vid tre à fyra års ålder.

Vad är OCD hund?

Osteokondros är en tillväxtsjukdom som framför allt drabbar storväxta hundraser. Den kan ge problem under hela livet. Namnet osteokondros beskriver att sjukdomen drabbar både ben och brosk.

Vad är en cysta häst?

Cystorna är avgränsade hålrum i skelettet och det finns flera orsaker till att de uppkommer, till exempel utvecklingsrubbningar, störd blodtillförsel eller fysiska skador på intilliggande leder. Hälta kan uppstå som en direkt följd av cystan eller på grund av att cystan ger inflammation i en intilliggande led.

Vad har skelett för uppgifter?

Benen stödjer kroppen och ger mjukdelarna fäste. Skelettet ger mekaniskt skydd åt livsviktiga organ, som hjärna, hjärta och lungor. Leder och ben bildar ett system av hävstänger som överför muskelkontraktioner till rörelser i extremiteter och kropp. De flesta blodkropparna bildas i den röda benmärgen.

Share this post