Blogga

I vilka situationer kan eGFR baserat pa P kreatinin bli falskt for lagt?

I vilka situationer kan eGFR baserat på P kreatinin bli falskt för lågt?

P-kreatinin Kreatinin filtreras fritt i glomeruli och utsöndras i liten grad i tubuli. Vid sjunkande glomerulär filtration stiger P-kreatinin successivt. Kreatinin kan ge falskt låg eGFR hos stora muskulösa personer, oftast män, och falskt hög eGFR hos äldre och/eller personer med liten muskelmassa, oftast kvinnor.

Hur kan hypertoni leda till njursvikt?

Det är viktigt att vara noga med behandlingen och att du går på dina kontroller om du har högt blodtryck eller diabetes. Högt blodtryck kan på sikt skada njurarnas blodkärl och minska blodflödet till njurarna. Det kan vara en orsak till kronisk njursvikt. Därför är det viktigt att du är noga med behandlingen.

Kan sköldkörteln påverka njurarna?

Cystinos orsakas av brist på ett transportprotein som gör att aminosyran cystin ansamlas i kroppens vävnader, vilket leder till skador främst i njurarna, ögonen och sköldkörteln. Även musklerna, bukspottkörteln, levern och mjälten kan påverkas.

Vad innebär lågt GFR?

Lågt eGFR tyder på nedsatt njurfunktion. Njurfunktionen avtar naturligt med åldern men accelererande njurfunktionsnedsättning förekommer också vid många sjukdomar som drabbar njuren. Obehandlat högt blodtryck och diabetes kan ge accelererande minskning av njurfunktion.

Kan njurarna påverka blodtrycket?

Blodtryck och vätska Njurarna balanserar nivån genom att producera urin i lämplig mängd. Om blodtrycket stiger gör sig njurarna av med vatten och salt via urinen för att minska trycket. Om trycket sjunker håller njurarna kvar vatten och salt genom att minska på urinmängden för att få blodtrycket att stiga.

Vad är Hypofunktion?

Hypofysen är en körtel i hjärnan som producerar en mängd hormoner och hormonfrisättande hormoner, vilka har en rad centrala funktioner för kroppen. Till hormonerna hör tillväxthormon, prolaktin, TSH, gonadotropiner, ACTH, MSH och vasopressin. En överaktiv hypofys kommer alltså att överproducera något av dessa hormoner.

Hur påverkar Levaxin blodtrycket?

Levaxin bryts ned i blodet till T3, det aktiva hormonet. Liothyronin är syntetiskt framställt T3 som verkar som det kroppsegna hormonet T3. Levaxin bryts normalt ned långsamt med en halveringstid på ca 7 dagar. Liothyronin, T3, bryts ned snabbare med en halveringstid på ca 1 dag.

Share this post