Populära

Vad menas med ungdomsvard?

Vad menas med ungdomsvård?

Ungdomsvård och socialtjänsten Straffet ungdomsvård betyder att du måste följa regler som socialtjänsten bestämmer. Till exempel kan du behöva gå och prata med någon på socialtjänsten varje vecka, eller lämna in urinprover. Du kan bli dömd till ungdomsvård från att du är 15 år, till och med att du är 21 år.

Vad är skillnad mellan ungdomsvård och sluten ungdomsvård?

Ungdomsvård[redigera | redigera wikitext] Påföljden kan innebära allt från att till exempel lämna urinprov i ett par månader till en längre vistelse på ett behandlingshem. Ungdomsvård ska inte förväxlas med sluten ungdomsvård, som innebär inlåsning på ett ungdomshem under viss tid, max 4 år.

Hur länge sitter man i ungdomsfängelse?

Uppgifter som tas bort 10 år efter det att straffet har avtjänats. Fängelse eller förvandlingsstraff för böter (10 år efter frigivning). Sluten ungdomsvård (10 år efter att påföljden helt verkställts). Rättspsykiatrisk vård (10 år efter utskrivning).

Vad är skillnaden mellan ungdomstjänst och ungdomsvård?

Yttrandet kan också användas av domstolen för att bedöma den unges lämplighet för ungdomstjänst. Den som är under 21 år får dömas till ungdomsvård om han eller hon har ett särskilt behov av vård eller annan åtgärd enligt socialtjänstlagen (2001:453) eller lagen (1990:52) med särskilda bestämmelser om vård av unga.

Vad innebär ungdomstjänst och ungdomsvård?

Om du är 15-17 år och begår ett brott är det vanligast att du döms till ungdomsvård/-tjänst inom socialtjänstens regi. Du som är mellan 18-20 år kan få ungdomsvård/-tjänst via socialtjänsten men vanligast förekommande är att påföljden verkställs genom kriminalvården.

Hur blir man inlagd på SiS?

När du kommer till oss första gången och när du har varit utanför ungdomshemmet kan du behöva lämna ett urinprov eller utandningsprov för att kontrollera om du är påverkad av alkohol, narkotika eller andra droger. Under vistelsen i hemmet kan du behöva lämna prov om det kan misstänkas att du är påverkad.

När hamnar man på SiS?

Vad är sluten ungdomsvård? Den som döms till sluten ungdomsvård har begått ett brott men är så ung att man inte kan bli dömd till fängelse. Ungdomar som döms till sluten ungdomsvård kommer till ett av SiS särskilda ungdomshem. Där får de vård och behandling som ska hjälpa dem så att de inte fortsätter att begå brott.

Varför ungdomstjänst?

Ungdomstjänst är ett alternativ till böter och fängelsestraff. De som är mellan 15 och 21 år gamla kan dömas av domstolen till ungdomstjänst. Ungdomstjänst innebär att den unge ska arbeta utan lön och delta i samtal om kriminalitet. Arbetet ska genomföras på kvällar och helger och sker oftast hos olika föreningar.

Vad gör man på ungdomsvård?

De ska hjälpa ungdomen, bland annat med att planera dennes behandling och förbereda frigivningen. Det är viktigt att ungdomen har kontakt med sin socialsekreterare för att få den hjälp som behövs för att förbereda frigivningen. Under tiden hos oss ska vi hjälpa den unge tillbaka ut i samhället när straffet är avtjänat.

Share this post