Blogga

Vem ager tunnelbanan i Stockholm?

Vem äger tunnelbanan i Stockholm?

MTR och SL SL äger och underhåller alla anläggningar som är kopplade till tunnelbanan: stationer, depåer, verkstad, strömförsörjning, signalsystem, spår och vagnar.

Vem äger MTR tåg?

MTR Nordic AB är ett helägt dotterbolag till det brittiska företaget MTR Corporation UK, som i sin tur ingår i den Hongkong-baserade koncernen MTR Corporation.

Vad är MTR?

MTR Corporation Limited är ett företag baserat i Hongkong som bland annat äger och sköter driften av Hongkongs tunnelbana, Mass Transit Railway (MTR). De har kontrakt på drift av järnvägsnät i Storbritannien och Australien samt verksamhet i Sverige (se nedan).

Vem äger SL?

Storstockholms Lokaltrafik

Historia
Ägare Region Stockholm
Moderbolag Region Stockholm
Dotterbolag Lista över SL:s dotterbolag.
Övrigt

Vad är MTRX tåg?

MTRX är varumärket som företaget MTR Express (Sweden) AB använder på den svenska tågmarknaden för sina snabbtåg mellan Göteborg och Stockholm. Företaget har etablerat sig som ett resultat av avregleringen av fjärrtågstrafiken år 2010.

Vem styr SL?

Sedan 2012 är landstingets (numera Region Stockholms) trafiknämnd och trafikförvaltning regional kollektivtrafikmyndighet ansvariga för kollektivtrafiken. SL fungerar numera som ett varumärke för kollektivtrafik som olika entreprenörer utför på uppdrag av trafikförvaltningen.

MTR Corporation bedriver verksamhet i Sverige genom sitt dotterbolag MTR Nordic och dess dotterbolag. Den 2 november 2009 tog MTR Stockholm (numera MTR Tunnelbanan) över driften av Stockholms tunnelbana. MTR Express började i mars 2015 köra snabbtåg i egen regi mellan Stockholm och Göteborg.

Vilken linje går till Kista?

Trots att blå linjen nästan helt går i tunnel innehåller den även tunnelbanans längsta bro, en högbanesträcka vid Kista, 1 200 meter lång.

Vilka städer i världen har tunnelbana?

Europa (inklusive Kaukasus)

Tunnelbana Längd i km Land
Berlins tunnelbana 147 Tyskland
Londons tunnelbana 415 Storbritannien
Moskvas tunnelbana 346,2 Ryssland
Madrids tunnelbana 293 Spanien

Vilken stad har världens äldsta tunnelbana?

Londons tunnelbana är världens äldsta. Den som öppnade år 1863 och efter bara några månader hade ”the tube” 26 000 resenärer om dagen. Londons tunnelbanan har fått så modell för alla efterföljare i världens metropoler.

Share this post