Allmänning

Hur produceras kolesterol?

Hur produceras kolesterol?

Kolesterolet i kroppen härstammar både från nysyntes och från intagen föda. Den största mängden kolesterol i människokroppen syntetiseras, vilket utförs i många celler och vävnader, även om huvuddelen produceras av levern, tarmarna, binjurebarken samt könsorganen.

Vad är normalt HDL?

Av 55-åriga och äldre män hade ca 50 procent HDL-kolesterol >1,1 mmol/l , ca 25 procent >1,4 mmol/l och mer än 10 procent >1,6 mmol/l [17]. Brytpunkterna är således lägre hos män än hos kvinnor.

Det mesta av kolesterolet i kroppen produceras i levern, därifrån forslas det ut i kroppen via blodet. Det är också levern som tar hand om det överskott som blir och omvandlar det till gallsyror. Även om kolesterolet är nödvändigt kan det samtidigt vara skadligt för oss.

Var finns kolesterol?

Kolesterol är en lipid, ett fettämne. Det kolesterol vi har i kroppen kommer dels från födan via tarmen, och dels från nybildning, framför allt i levern. Levern fungerar som en centralstation för kolesterolet. Därifrån forslas det ut till kroppens vävnader via blodet.

Vad är riskerna för att få högt kolesterol?

Högt kolesterol är i de flesta fall ingen sjukdom i sig. Däremot leder det till ett antal hjärt-kärlsjukdomar. Höga LDL-värden och låga HDL-värden utgör alltså riskfaktorer för att få sjukdomar. Förknippade med livsstil. Riskerna för att få högt kolesterol är många och framför allt förknippade med livsstilsmönster.

Vad är förhöjt kolesterolvärde?

De flesta personer med förhöjt kolesterolvärde har det sannolikt genom en kombination av arv och levnadsvanor. Men för ungefär 5 procent är det en uttalat ärftlig sjukdom. Den kallas familjär hyperkolesterolemi och förkortas oftast FH. Förhöjda halter redan från födseln

Vad är LD-kolesterol?

Det står för engelskans Low Density Lipoprotein, lipoprotein med låg täthet. LDL-kolesterol kallas ofta för det ”onda” kolesterolet. Det är mindre än VLDL. LDL har ett relativt högt innehåll av kolesterol och en tendens att släppa ifrån sig kolesterol på vägen. Alla kroppens celler har receptorer för LDL.

Vad heter kolesterolförpackningen VLDL?

VLDL (very low density lipoprotein) kallas kolesterolförpackningen som skickas ut från levern ut i kroppen. I takt med att kolesterol tas upp från VLDL-förpackningen av olika celler på väg runt blodbanan krymper den. Till slut är den så liten att den inte heter VLDL längre. Nu kommer den att heta LDL.

Share this post