Blogga

Vad ar ett Bedomningsstod?

Vad är ett Bedömningsstöd?

Bedömningsstödet är ett material som ska hjälpa lärarna att tidigt upptäcka elever som riskerar att inte nå kunskapskraven i matematik eller i läs- och skrivutvecklingen i svenska eller svenska som andraspråk.

Varför Bedömningsstöd?

Bedömningsstödet i läs– och skrivutveckling ska underlätta din uppföljning av elevers kunskaper i årskurs 1–3. Ett redskap för lärare och elever som tydliggör progressionen i elevernas språkutveckling med särskild tonvikt på läsutveckling.

När ska man göra Bedömningsstöd?

När ska bedömningsstödet användas? Det ska användas minst två gånger per läsår. Bedömningen bör om möjligt ske kontinuerligt som en del av undervisningen men eftersom resultatet ska ligga till grund för planering av undervisningen bör materialet användas så tidigt som möjligt på terminen.

Vad innebär Utbildningsteknologi och vilka konsekvenser har denna fått i undervisning?

Vad innebär utbildningsteknologi och vilka konsekvenser har denna fått i undervisning? Det innebär att skapa program/ hjälpmedel i undervisnings syfte som går ut på att förmedla färdigheter. Dessa program fungerar genom förstärkning och delas upp i moment där eleven blir förstärkt när hon klarar delmål.

Vad finns det för kritik mot pragmatismen kopplat till lärande skola och utbildning?

Den nuvarande svenska läroplanen har gått från att betona kunskaper till att betona förmågor. Kritiken mot pragmatismen menar att denna kunskapssyn hanterar kunskap som något relativt, på bekostnad av sann kunskap. Kritiken mot den svenska ”flumskolan” är ett sådant exempel.

Vilka är Behaviorismens styrkor och svagheter?

Det behavioristiska perspektivet reducerar människan och ser henne som en enkel maskin. Djupet i förklaringarna saknas. Människan är en tänkande och komplex varelse, vi reagerar inte som en dator då man ”trycker på en knapp” ute i miljön. Människor må vara djur men vi är inte som djur.

Share this post