Trendig

Vad betyder Avharda innan utplantering?

Vad betyder Avhärda innan utplantering?

Vad innebär avhärda? Avhärda är ett annat ord för att vänja dina plantor för utelivet. Oavsett om du ska låta dem stå i kruka eller gräva ner dem i rabatten, är det bra för dina växter att succesivt vänja sig vid den nya miljön. Förutom temperaturskillnaden så behöver de också vänja sig vid vinden och solens strålar.

När ställa ut plantor i växthuset?

Från mitten av mars till mitten av april bör man sätta ut plantorna om man vill få en tidig och god skörd under sommaren. Man vill gärna så tomater tidigt, men risken är att plantorna blir alldeles för stora och svårhanterliga innan de kan planteras ut i växthuset.

När kan man plantera ut plantor?

När frostnätterna har släppt taget och jorden är varm nog att odla i är det dags både att plantera ut dina förkultiverade, avhärdade plantor och att direktså. Sommarblommor är vackra att odla i stora krukor eller odlingslådor. Plantera eller så i bra, genomvattnad planteringsjord.

Hur länge Avhärda tomater?

Några timmar utomhus första dagen, öka successivt och skydda mot blåst i början. Sedan längre tid för var dag och till sist får de smaka på solsken. Det kan ta en vecka innan plantorna är avhärdade och då kan du se att de blivit kraftigare.

När kan man sätta ut paprika i växthuset?

Planteras ut i växthus i månadsskiftet maj–juni med planteringsavstånd 50 cm eller i stora krukor. Växtplats i det varmaste läget i växthuset. Behöver varmt och porös jord på minst 20 cm. Det går även att odla paprika i stora krukor med minst 10 liter jord per planta.

När kan man sätta ut chili i växthus?

I maj-juni när risken för frost är över kan du börja skola ut de förodlade chiliplantorna genom att låta dem stå ute gradvis. Börja med några timmar och ta in dem över natten. Plantera på en varm och skyddad plats, gärna med kvällssol. Chili trivs bäst i mullrik jord med ett pH-värde mellan 5,5-6,5.

När kan man plantera sommarblommor ute?

Sommarblommor vill ut Vänta med att flytta ut plantorna tills frostnätterna helt säkert är förbi – i kallare delar av landet kan det faktiskt dröja en bit in i juni. Järnnätter kallar man ibland senkomna frostnätter. Tänk också på att avhärda dina plantor, det vill säga vänja dem vid utevistelsen.

Share this post