Blogga

Maste en tronarvinge vara?

Måste en tronarvinge vara?

Enligt den svenska grundlagen, successionsordningen, är det nödvändigt för att hon ska få vara tronarvinge och någon gång i framtiden bli drottning. För 18 år sedan föreslog en statlig utredning att kungen och tronarvingarna skulle ges religionsfrihet. Men så blev det inte.

Vad är en kronprinsessa?

Kronprinsessa – antingen en kvinnlig tronarvinge, eller hustrun till en manlig sådan (kronprins), se tronarvinge. Kronprinsessan Victoria – Sveriges tronarvinge och hertiginna av Västergötland.

Vem är nummer två i den svenska tronföljden?

En grundlagsändring som började gälla 1 januari 1980 införde kvinnlig tronföljd – tidigare kunde enkom manliga efterkommande ärva. Detta innebar att dåvarande kronprins Carl Philip blev nummer två i successionsordningen, efter nya kronprinsessan Victoria.

Vad gäller för regler i successionsordningen När en prins eller prinsessa vill gifta sig?

Prins och prinsessa av det kungl. huset må ej gifta sig, med mindre regeringen på hemställan av Konungen därtill lämnat samtycke. Sker det ändock, have han eller hon förverkat arvsrätt till riket för sig, barn och efterkommande. Lag (1979:935).

Vem tar över tronen om Victoria dör?

Efter henne är det hennes lillebror; prins Oscar som ärver tronen om det är så att hon inte vill, avstår eller råkar gå bort. Om inte heller han kan – eller vill ärva tronen – så står kronprinsessan Victorias lillebror; prins Carl Philip i tur att ärva den.

Vad betyder tronarvinge?

En tronföljare är den person som enligt en fastställd tronföljd i en monarki står närmast i tur att tillträda som monark efter den nuvarande monarken. Med tronarvinge avses en person som har successionsrätt men som inte nödvändigtvis står först på tur.

Vem är tronarvinge i England?

Drottning Elizabeths äldsta son prins Charles är nummer ett i den brittiska tronföljden, följd av prins William och hans tre barn. Här är de 20 första namnen i den brittiska successionsordningen.

Share this post