Populära

Hur sar man Basilikafron?

Hur sår man Basilikafrön?

Använd fuktad såjord och så grunt i bredsådd eller 8-10 frön i 8 cm krukor. Se till att fröna kommer i kontakt med den fuktiga jorden. Täck med huva eller plast och ställ varmt och ljust, gärna under växtlampa. Håll sådden fuktig.

Hur man planterar en vitlök?

Se till att odlingsstället har näringsrik och väldränerad jord. Vitlök är vinterhärdig, men tycker inte om väta så välj en solig plants. Tillför gödsel för att ge din odlingsbädden extra näring. Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter.

Hur får man buskig basilika?

Om du vill att din basilika ska ge nya blad och växa upp igen bör du inte klippa ner hela plantan. Skörda istället genom att nypa eller klippa av stjälkarna precis ovanför ett bladpar och låt alltid minst två bladpar sitta kvar på varje stjälk. Då bildar plantan nya blad som du kan njuta av länge.

Hur växer basilika bäst?

Basilikan är en ettårig växt, som trivs bäst i en kruka i ett varmt och soligt fönster. Det går också bra att odla basilika på altanen eller balkongen i soligt läge, men den är känslig för kyla, så var noga med att temperaturen nattetid överstiger 15 grader. Lyft gärna in krukan om det blir dåligt väder.

Kan man plantera basilika i blomjord?

Så här planterar du basilika: Fyll upp med näringsrik blomjord. 2. Lirka försiktigt isär plantorna från köpekrukan på ett tidningspapper. Det brukar bli 10-15 stycken.

Odla vitlök – så gör du Tryck ner varje klyfta, med rotändan ner, cirka 5 centimeter ner i jorden med ett mellanrum på 10-15 centimeter. Fyll igen och vattna ordentligt. Vitlöken behöver ingen tillsyn förrän på våren igen. Vattna och följ plantans utveckling.

Hur man odlar mynta?

Att odla mynta i kruka är lätt och du får lätt ett bra och omfattande resultat. Krukan behöver ha ett dräneringshål i botten och fyll gärna på med småsten eller kulor i botten för en bra dränering. Jorden som du ska använda till mynta ska vara näringsrik och väldränerad, precis som ute på friland.

Hur mycket ska man vattna basilika?

Vattna försiktigt med jämna mellanrum. När plantorna vuxit till sig, och fått några blad på varje planta kan du plantera om till större krukor. Gödsla försiktigt med flytande näring, och tänk på att basilika vill ha det varmt och ljust, så vattna regelbundet.

Kan man plantera kryddor från affären?

Plantera om örtkryddor Kryddväxter vi köper i vanliga mataffärer står ofta i väldigt näringsfattig jord. Plantera därför om de örter du köpt på kruka i ny, näringsrik jord. På så sätt hjälper du dina kryddväxter att hålla sig vid liv. Du kan också ta en stickling från t ex basilikan och sätta den i vatten.

Varför dör min basilika?

Fel mängd vatten, ljus och näring. Här är de vanligaste misstagen som gör att dina färska örter dör – och hur du ska undvika dem. Att odla och skörda sina egna örter är ett enkelt knep som lyxar till vardagen. Du behöver inte ens så dem från frö, det fungerar lika bra att plantera matbutikens färska örter i en kruka.

Hur odlar man Hydroponiskt?

Gör så här:

  1. Placera odlingslåda Harvy i ett fönster eller på annan ljus plats.
  2. Fyll på vatten till övre strecket (”Start”).
  3. Tillsätt hydroponisk näring i angiven mängd och sätt på locket.
  4. Sätt odlingspluggarna i pluggkorgarna.
  5. Ta bort klisteretiketterna från odlingspluggarna.
  6. Tryck ner pluggkorgarna i lockets hål.

Vad är Basilica?

Basilika (härledd från grekiskans βασιλική στοά basiliké stoá, det vill säga kunglig mottagningshall) är i arkitektonisk mening en byggnad av halltyp, i betydelsen stor lokal eller sal – förebilden för många kristna kyrkobyggnader.

Share this post