Frågor

Nar ska man avmaska en kattunge?

När ska man avmaska en kattunge?

En kattunge ska avmaskas första gången innan tre veckors ålder. Köper du din katt från en uppfödare och får hem den först när den är 12 veckor gammal är den därför i de flesta fall redan avmaskad. Om den inte är avmaskad bör du se till att den avmaskas vid upprepade tillfällen upp till 3 månaders ålder.

Hur avmaskar man kattunge?

Kattungar avmaskar du upprepade gånger under de första levnadsmånaderna för att undvika återinfektion med spolmask. Första avmaskningen bör göras innan kattungarna är 3 veckor gamla. Därefter ska kattungarna avmaskas varannan till var fjärde vecka, upp till 3 månaders ålder.

Kan kattungar få mask?

Spolmask är den vanligaste masken på katt i Sverige. Det är särskilt vanligt på kattungar och yngre katter då de även kan smittas via kattmammans mjölk när de diar. Kattungar, äldre katter och redan katter med redan nedsatt immunförsvar kan bli väldigt sjuka om de får mycket spolmask.

Hur många gånger ska man avmaska en kattunge?

När det gäller kattungar så rekommenderas avmaskning mot spolmask vid 4e till 6e levnadsveckan (man avmaskar kattmamman samtidigt). Därefter avmaskar man kattungen varannan eller var 4e vecka fram till att kattungen flyttar till sitt nya hem.

Hur får man i katten avmaskningsmedel?

Lägg tabletten så långt bak på tungbasen som möjligt. Det är oftast lättast att använda tablettgivare. Stäng munnen och håll huvudet svagt bakåt samtidigt som strupen masseras tills tabletten sväljs. Ibland kan det hjälpa att spruta i lite vatten i mungipan om katten inte vill svälja tabletten.

Hur vet man att en katt har mask?

Hur vet jag om min katt har mask? Ofta uppvisar katten inga symtom på mask men vid större infektioner kan man se att katten kräker upp levande maskar eller att man ser dem i avföringen eller i pälsen runt analöppningen. I vissa fall kan katten få dålig pälskvalitet, bli rund om magen eller få hosta.

Share this post