Rekommendationer

Varfor bli kontaktfamilj?

Varför bli kontaktfamilj?

Som kontaktfamilj tar du emot ett barn i ditt hem någon eller några dagar i månaden, för att vara ett extra stöd. Ett barn kan behöva personligt stöd, trygghet och få komma till en ny miljö. Det kan också handla om att föräldrarna behöver hjälp för att kunna ta sitt föräldraansvar.

Vad krävs för att bli kontaktfamilj?

För att bli stödfamilj krävs ingen särskild utbildning men du behöver ha ett stort engagemang för andra människor och leva i en stabil social situation. Att vara ensamstående eller inte ha egna barn hemma är inget hinder. Olika familjer behövs, eftersom barnen har olika bakgrund.

Hur mycket får man för att vara familjehem?

Den lägsta rekommenderade ersättningsnivån är 6 620 kr och den högsta 14 854 kr. Alla barn och uppdrag är olika därför finns det olika nivåer på ersättningen.

Hur lång tid tar det att bli familjehem?

När det sedan gäller uppdrag för ett visst barn tar kommunens handläggare över och fortsätter att utreda och bedöma det blivande familjehemmet utifrån just det barnets behov. Den första delen som gäller kontakten med Familjepoolen brukar ta ca 2-3 månader. Därefter kommer en väntan på att bli matchad med ett barn.

Vad är ersättningen för kontaktperson?

Ersättningen är per månad och uppdrag….Cirkulär 21:41. Ersättning kontaktperson enligt LSS för år 2022.

Kategori Arvode i % av prisbasbeloppet kr/månad
Kategori 2 kontakt flera gånger/vecka 20-45% 805 kr – 1 811 kr
Kategori 3 kontakt i stort sett dagligen 30-55% 1 208 kr – 2 214 kr

Vad är arvodet för kontaktperson?

En del av ersättningen är för de faktiska kostnaderna du har för uppdraget och den andra delen är ett fast arvode. Det är kommunen som fattar beslut om storleken på ersättningen. Som vägledning till kommunen har Sveriges kommuner och regioner (SKR) tagit fram rekommendationer för ersättningsnivåer för kontaktperson.

Share this post