Frågor

Vad ar bacterial meningitis?

Vad är bacterial meningitis?

Hjärnhinneinflammation[redigera | redigera wikitext] Genomskärning av skallen, med de tre hjärnhinnorna som kan drabbas av meningit: dura mater, araknoidea, och pia mater. Hjärnhinneinflammation eller meningit är en inflammation i de hjärnhinnor och cerebrospinalvätskan som omger hjärnan och ryggmärgen.

Vad menas med meningit?

I hålrummet mellan huvudets skallben och hjärnan finns de så kallade hjärnhinnorna. De blir inflammerade om du får hjärnhinneinflammation, som också kallas meningit. Hjärninflammation gör att själva hjärnvävnaden blir inflammerad. Sjukdomen som också kallas encefalit kan även göra att hjärnhinnorna blir inflammerade.

Meningokockinfektion finns i hela världen. Sjukdomen och orsakas av en bakterie som man också kan bära utan att vara sjuk. I undantagsfall orsakar den allvarlig sjukdom som hjärninflammation och blodförgiftning. Annan benämning: Epidemisk hjärnhinneinflammation.

Hur behandlas meningit?

Antibiotika direkt i blodet om bakterier är orsaken Du läggs då in på sjukhus och får behandling med antibiotika antingen genom dropp eller med sprutor. Vid hjärnhinneinflammation eller hjärninflammation på grund av borrelia får vuxna och barn över åtta år antibiotika i tablettform.

Kan meningit vara?

Hjärnhinneinflammation kallas även för meningit och är en inflammation i de mjuka hinnor (meninges) som omsluter hjärnan och ryggmärgen och i vätskan som omger dessa organ (cerebrospinalvätskan). Inflammationen kan även drabba hjärnbarken och nerverna som går ut från hjärna och ryggmärg.

Hur smittar bakteriell hjärnhinneinflammation?

Bakterien smittar lätt och överförs framför allt med saliv eller droppsmitta. Den sprids till exempel med kyssar och när någon hostar eller nyser. När en sjuk person nyser eller hostar bildas ett moln av små droppar med bakterien.

Vad är en meningit?

Hjärnhinneinflammation, eller meningit, är en inflammation i hjärn- och ryggmärgshinnorna som kan bero både på bakterier, svamp, parasiter och virus. Den variant som orsakas av bakterier är nästan alltid allvarligare.

Share this post