Rekommendationer

Vart fiskar man gaddor?

Vart fiskar man gäddor?

Gäddan leker tidigt på våren i grunda vikar, gärna översvämmade fält och åkrar, där solen tidigt värmer upp vattnet. Mycket växtlighet är en förutsättning för att de nykläckta gäddorna ska kunna gömma sig sin första tid i livet. Gäddan växer sedan väldigt fort sitt första levnadsår.

Var nappar gäddan?

Våra vattendrag är mycket lämpliga för gäddan. De grunda vattnen i kombination med landhöjningen bildar tusentals flador och glosjöar, dit gäddan söker sig för att leka under våren. Det är en upplevelse att kunna följa med gäddans lek på våren, stora gäddhonor stiger upp i smala och grunda bäckar till sina lekområden.

Vart bor gäddan?

Gäddan (Esox lucius) förekommer allmänt i sjöar över hela landet med undantag för högt belägna fjällvatten. I Östersjön, inklusive Bottniska viken, finns gäddan i främst skärgårdsmiljöer. Längs västkusten kan arten förekomma i åmynningar, men påträffas bara undantagsvis i saltvatten.

Hur metar man gädda?

Betesfisken krokas på med den översta kroken närmast lekandet vid ryggfenan och den nedre kroken precis under bröstfenan. När man flötmetar med dött bete så får man vara mer aktiv än om ett levande används. Det gäller att ge lite rörelse åt betesfisken genom att flytta flötet lite eller veva in ett par varv.

Hur man fiskar gädda?

Gäddan är nog den enklaste fisk att fånga när det kommer till beten. Denna fantastiska fiskart är en glupsk predator som nästintill hugger på allt. Det betyder att gäddan kan fiskas med spinnare, spinnerbaits, jiggar i olika storlekar, jerkbaits, vanliga wobblers m.m. I stort sett alla beten fungerar på gäddan.

Vart ska man fiska gädda på sommaren?

Här får du fyra bra tips för sommargäddan:

  1. Hitta gäddans jaktmarker! Prova att exempelvis fiska vid en grynna, ett strömsatt sund eller en vik nära djupt vatten.
  2. Fiska där det blåser! Vind piggar ofta upp gäddan.
  3. Genomskåda gäddans jaktstrategi!
  4. Fiska när gäddan jagar!

Vad är Gäddans fiender?

En vuxen gädda har få naturliga fiender men exempelvis vissa rovfåglar som fiskgjuse tar gädda. Små gäddor hotas i första hand av större gäddor och annan rovfisk, som abborre och gös. De äldsta rapporterade gäddorna är 30 år i England, 33 år i Finland och 16 år i Sverige.

När är det bäst gäddfiske?

På sommaren är det oftast kvällarna som är bäst. Framför allt om det har varit en varm solig dag. Under hösten så är det eftermiddagarna eller tidigt på morgon som är bäst. 5: Bästa vädret när man ska fiska gädda är när det är mulet och gärna ska regnet hänga i luften.

Share this post