Ny

Vad orsakar feberkramp?

Vad orsakar feberkramp?

Feberkramper inträffar oftast i början av en infektion, till exempel en vanlig förkylning. Vanligtvis uppstår krampen när febern är över 38,5 grader, särskilt om febern stiger snabbt.

Vad händer i kroppen vid feberkramp?

Vid feberkramp blir kroppen först spänd och barnet böjer huvudet bakåt. Sedan förlorar barnet medvetandet en stund och får krampryckningar i armarna och benen. Kramperna brukar gå över inom 5 minuter – ibland slutar barnet krampa redan efter några sekunder. I mer ovanliga fall kan feberkrampen pågå upp till 15 minuter.

När kommer feberkramp?

Den typiska feberkrampen är en kortvarig ofarlig generell kramp hos barn med hög feber i åldern 6 månader upp till 4 år. De flesta har temp över 39 grader och krampen kommer på första dagens feber. Barnet återhämtar sig snabbt efter krampen. Krampen orsakar inte hjärnskada.

Hur länge varar en feberkramp?

Feberkramper och hur de behandlas Under en feberkramp ses knyckningar och stelhet barnets armar och ben och man får inte kontakt med barnet. En del av barnen har inte kramper utan blir slappa. Vanligen räcker anfallet några minuter (från 1–2 upp till 15 minuter).

När växer feberkramper bort?

Växer vanligen bort vid 4-5 års ålder. Ca 1/3 får ytterligare episod av feberkramp. Hereditet för feberkramp är vanligt. Typisk feberkramp är godartad, orsakar inte hjärnskada och leder sällan till komplikationer.

Hur mycket feberkramp är normalt?

Feberkramper och hur de behandlas Vanligen räcker anfallet några minuter (från 1–2 upp till 15 minuter). Om ett barn får en feberkramp utesluter man först möjligheten av en allvarlig infektion. Fortsatta undersökningar behövs inte om barnet har krampanfall enbart vid feber och repar sig normalt efter dem.

Kan barn dö av hög feber?

Febern i sig är inte skadlig, utan det är orsaken till febern som barnet kan behöva söka vård för. Feber hos barn bedöms lite olika beroende på hur gammal barnet är. Kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning om barnet har feber i mer än fyra dagar. Du behöver inte söka vård någon annanstans om det är stängt.

Share this post