Blogga

Vad ar vart att kopa ekologiskt?

Vad är värt att köpa ekologiskt?

Om du väljer ekologiskt kaffe kan du vara säker på att det odlats utan att det läckt kemiska bekämpningsmedel till vattendragen och utan att lantarbetarna utsatts för hälsorisker. Oekologiskt kaffe besprutas med mängder av bekämpningsmedel.

Hur mycket dyrare är ekologisk mat?

Det beror på vilken butik du väljer. En ekologisk matkasse kan vara allt mellan 24 och 66 procent dyrare än en oekologisk. FYRA MATKASSAR från fyra olika butiker i Stockholm visade att prisskillnaden mellan ekokassarna inte var så stor. Det skilde 95 kronor mellan den dyraste (Coop) och den billigaste (Willys).

Är det alltid bästa att köpa ekologiskt?

Istället menar de att ekologisk odling varken ger bättre miljö eller bättre livsmedel. Den främsta orsaken är att skördarna blir mycket lägre i ekologisk odling: mellan 30 och 60 procent beroende på gröda. Det medför bland annat att Sverige måste importera mer mat.

Hur mycket dyrare är det att handla ekologiskt?

Det kostar i genomsnitt 30 % mer att äta ekologiskt i jämförelse med att köpa ordinära varor som inte producerats enligt de regler som exempelvis miljömärkningen Krav ställer. Det kan dock vara svårt att hitta ekologiska ersättningsprodukter för samtliga av de artiklar man köper i matbutiken.

Är ekologisk mat dyrare?

Det finns flera skäl till att ekologisk mat är dyrare än oekologisk. Odlingen är ofta mer arbetskrävande (ogräsrensning i stället för kemiska bekämpningsmedel och utevistelse för alla djurslag). Mer arbete innebär högre kostnader för bonden.

Varför är märkta varor dyrare?

Maten är helt enkelt producerad på ett sätt man själv och omgivning mår bra av! I en ekologisk produktion återspeglar priset i större utsträckning vad maten kostar att producera, man tillåts inte pressa produktionskostnaderna med hjälp av bekämpningsmedel och konstgödsel eller lägre djurvälfärd.

Vad är det för skillnad på ekologisk mat?

I den ekologiska odlingen får man inte använda konstgödsel och syntetiskt framställda kemiska bekämpningsmedel. Vissa naturligt förekommande ämnen får dock användas som bekämpningsmedel, till exempel spinosad, pyretriner och svavel. Fodret till djuren ska vara ekologiskt och till största delen odlat på den egna gården.

Share this post