Allmänning

Hur ser en rattika ut?

Hur ser en rättika ut?

Rättika är en rotfrukt som ser ut ungefär som en vit stor morot. Smaken och konsistensen påminner om rädisa. Rättika är ett bra substitut till potatis för den som vill äta lågkolhydratkost, LCHF. Rättika innehåller väldigt lite kolhydrater, endast 2,3 g per 100 g.

Vad är rättika bra för?

Rättika: Snål på kolhydrater Vill du dra ner på kolhydraterna är rättika ett smart val, rättika innehåller bara 2,5 procent kolhydrater. Innehåller också bra halter av C-vitamin och kalium. Kan användas i råkostsallad och skivas tunt till smörgås. Passar också i gryträtter och gratänger.

Är rättika en rotfrukt?

Rättika är en snabbodlad rotfrukt, nära släkt med rädisa.

När ska man skörda rättika?

Antal:

Portionsmängd: 60 frö
Växtläge: sol-halvskugga
Färg: Vit
Såtid: juli-aug
Grotid: 5-15 dagar

När skördar man rättika?

Sent skördad rättika går utmärkt att lagra över vintern. Den odlas under samma förhållanden och med samma krav som rädisan. SÅDD: Så direkt på friland, 1-2 cm djupt, i mitten av juli. För skörd senare på hösten.

Vad är rättika på engelska?

På bland annat engelska och franska har man inte separata namn för rädisa och rättika. På engelska benämns ofta Raphanus sativus-varieteterna med stor stamknöl som winter radish.

Vad kan man använda istället för morot?

Palsternackor. Palsternackan har samma form som moroten, men är gulvit istället för orange. De båda rotfrukterna är släkt men smakar olika. Palsternackor är goda att blanda i grytor och soppor och passar utmärkt att rosta i ugnen tillsammans med andra rotfrukter.

Vad kan man ersätta rädisor med?

Rättika en rotfrukt som finns i flera varianter. De flesta är vita, men även svart och grön rättika förekommer. Den har en smak som påminner om rädisa, och kan ätas både rå och tillagad.

Share this post