Innehållsförteckning
Vad är interaktiva texter?
Interaktiva berättelser är föränderliga texter eller berättelsespel där läsaren själv är medskapare i texten genom att navigera och välja vad som ska hända genom att klicka på länkar. Läsningen följer inte traditionell läsriktning och sker inte linjärt.
Vad är läroplanen för typ av text?
I läroplanen delas textgenrerna in i fyra genrefamiljer: berättande, beskrivande, instruerande och argumenterande. I årskurs 7–9 talas det i innehållsområdena ytterligare om förklarande texter, som kan användas som annat namn för eller undergrupp till argumenterande texter.
Vad är interaktiv läsning?
Interaktiv läsning syftar till att läsaren blir engagerad i texten och att läsaren interagerar med texten. Tillsammans tänker läraren och eleven om det de ser eller hör och skapar mening.
Vad finns det för olika typer av texter?
Olika texttyper kan antingen vara beskrivande, berättande, argumenterande eller utredande. Blogg , Dramatik , Fabel (2) , Insändare , Krönika , Kåseri , Lyrik , Poesi , Dikt , Novell , Prosa , Roman och Sonett .
Vad är skillnaden på läroplan och kursplan?
Det som står där gäller för hela skolan och för alla lärare i alla ämnen. Det står också vilket ansvar rektorn har. I läroplanen finns det också kursplaner för olika ämnen, till exempel matematik, svenska och bild. Läraren utgår från det som står i kursplanen när hen planerar undervisningen i ämnet.
Vilken struktur har texten?
Den består av rubrik, ingress och brödtext och berättar om en nyhet, något som har hänt eller kommer att hända. För det mesta kan man läsa det allra viktigaste först i texten, den så kallade ingressen. Därpå fylls det på med lite mer bakgrund i resten av texten – brödtexten.
Vad är Ämnesplaner?
För varje ämne finns det en ämnesplan. Ämnesplanerna inleds med en beskrivning av ämnet som helhet, ämnets syfte med målpunkter, och därefter beskrivs de kurser som ingår i ämnet. För varje kurs finns centralt innehåll och kunskapskrav.
Vilken instans beslutar om innehållet i kursplanerna?
Riksdagen och regeringen bestämmer vad eleverna ska lära sig i skolan. De sätter upp mål och ramar för utbildningen i olika lagar och förordningar. Skollagen är ryggraden i de regler som omgärdar utbildningsområdet. I läroplanerna står det om vad eleverna ska lära sig i skolan.