Frågor

Vad ar en krigshandling?

Vad är en krigshandling?

krig, användande av organiserat militärt våld för att nå politiska mål. Krig förs vanligen mellan stater men även mellan folkgrupper inom en stat eller ett territorium (inbördeskrig, stamkrig).

Vem kan bli inkallad vid krig?

Om du är säker på att du inte kan använda vapen mot någon annan person kan du ansöka om att få gör din totalförsvarsplikt utan vapen. Du ansöker om att vara vapenfri hos Plikt- och prövningsverket . Om du ansöker om vapenfri tjänst kan du ändå bli inkallad till grundutbildning eller vara pliktad att stötta samhället.

Får man fota militära fordon?

Fotografera inte på eller intill ett skyddsobjekt om det är fotoförbud där. Om du ser någon som fotograferar där det är fotoförbud, konfrontera personen och anmäl till närmaste vakt eller chef.

Var finns skyddsobjekt?

Ett skyddsobjekt är en plats eller ett objekt som har förklarats som skyddsobjekt med stöd av skyddslagen. Det innebär att allmänhetens tillträde begränsas. Exempel på skyddsobjekt är Stockholms slott, regementen och andra militära områden, hamnar eller andra samhällsviktiga byggnader, anläggningar eller områden.

Får man fota Kaknästornet?

Under julen meddelade man att man inte skulle öppna Kaknästornet för besökare p.g.a. en förhöjd hotbild. Den 18 december 2019 utökades skyddet kring Kaknästornet då Länsstyrelsen Stockholm, på Teracoms begäran, beslutade om skyddsobjekt med avbildningsförbud, beteckning 451-39292-2019.

Får du fotografera ett militärt fordon om det står på en allmän plats?

vägar, torg och parker. Det innebär att det inte är förbjudet för en person att filma de personer eller fordon som befinner sig på en allmän plats. Den som fotograferar eller filmar behöver inte ha något tillstånd eller medgivande.

Vilka skyddsobjekt finns i Sverige?

Skyddsobjekt är benämningen på samhällsviktiga byggnader, anläggningar, objekt och områden som har beslutats behöva ett förstärkt skydd mot sabotage, terroristbrott, grovt rån och spioneri samt röjande av hemliga uppgifter som rör totalförsvaret. Obehöriga har inte tillträde till skyddsobjekt.

Vad har Sverige för krigslagar?

I Sverige finns en serie så kallade fullmaktslagar som regeringen kan besluta skall träda ikraft om riket hamnar i krig eller krigsfara, alternativt träder de ikraft automatiskt vid högsta beredskap. Riksdagen har inte rätt att motsätta sig ikraftträdandet av sådan lagstiftning men kan upphäva den i efterhand.

Vem bestämmer i krig?

Regering, riksdag och krigsdelegation Krigsdelegationen utses av riksdagen och består av talmannen och 50 riksdagsledamöter och/eller ministrar. Om varken riksdagen eller krigsdelegationen kan fullgöra sina uppgifter får regeringen ersätta krigsdelegationen för att skydda riket och slutföra kriget.

Share this post