Allmänning

Vad Samhallsbaserad psykiatri innebar?

Vad Samhällsbaserad psykiatri innebär?

Samhällsbaserad psykiatri beskriver den öppna psykiatriska verksamheten som bedrivs av kommuner, landsting och regioner. Författarna lägger tonvikten på personalens attityder och förhållningssätt till psykisk hälsa och ohälsa samt till personer med psykisk funktionsnedsättning.

Vad innebär det att ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt?

Ämnet psykiatri är tvärvetenskapligt. Det bygger i huvudsak på medicinsk vetenskap, vårdvetenskap, socialt arbete, social omsorg och pedagogik. Ämnet behandlar vård- och omsorgsarbete vid psykiska sjukdomar och funktionsnedsättningar utifrån pedagogiska, etiska och kulturella perspektiv.

Vad heter de lagar som styr psykiatrins olika verksamheter?

Lagen om psykiatrisk tvångsvård, LPT, och lagen om rättspsykiatrisk vård, LRV, reglerar omhändertagandet av en person i samband med tvångsvård. De båda lagarna kompletterar Hälso- och sjukvårdslagen, HSL, och innehåller regler och villkor för tvångsvård samt hur och när tvångsåtgärder får vidtas.

Vad är psykiatrisk öppenvårdsmottagning?

Psykiatriska öppenvårdsmottagningar Du kan själv kontakta en psykiatrisk öppenvårdsmottagning genom en så kallad egenanmälan vid svårare psykiska symtom, till exempel nedstämdhet, ångest eller självmordstankar.

Vad ingår i psykiatri 2?

Om bl. a. psykiska sjukdomar, samsjuklighet, bruk och missbruk, samverkan och delaktighet mellan brukare och olika huvudmän, suicidprevention, behandlingsformer och samtalsmetoder.

Vilka lagar är det som gäller inom psykiatrin?

Lagar och regler som styr

  • Hälso- och sjukvårdslagen.
  • Lag om psykiatrisk tvångsvård (LPT)
  • Lag om rättspsykiatrisk vård (LRV)
  • Lag om vård av missbrukare i vissa fall (LVM)
  • Lag med särskilda bestämmelser om vård av unga (LVU)
  • Lag om stöd och service till vissa funktionshindrade (LSS)
  • Patientlagen.
  • Patientdatalagen.

Vad menas med särskild utskrivningsprövning?

Om en person döms till rättspsykiatrisk vård kan den vara villkorad med särskild utskrivningsprövning. Det sker när den psykiska störningen hos personen anses innebära en risk för återfall i brott. Förvaltningsdomstolen bestämmer om utskrivning.

Hur går en psykiatrisk utredning till?

Psykologen arbetar med olika metoder, tester och frågeformulär för att bedöma olika förmågor. Du kommer exempelvis att få utföra olika tester för att mäta begåvning, minne, koncentrationsförmåga och uppmärksamhetsförmåga. Du får berätta om hur du brukar planera och genomföra olika uppgifter.

Vad är allmän öppen mottagning?

På våra öppenvårdsmottagningar träffar du som patient läkare och specialister inom psykiatri. Vi erbjuder psykiatrisk specialistvård baserat på de regionala vårdprogrammen. För att få tid på någon av våra mottagningar behövs vanligen en remiss från din vårdcentral eller husläkare.

Vad ingår i psykiatri?

Psykiatri är det område inom medicinen som behandlar psykiska störningar och psykisk ohälsa. Psykiatrin omfattar diagnos, behandling och metoder för att förebygga psykiska störningar. Psykiatrin som disciplin utgår från psykopatologi.

Hur många poäng är psykiatri 2?

Psykiatri 2 Kurskod: PSYPSY02 Poäng: 200. Kursen psykiatri 2 omfattar punkterna 1, 5–6 och 8–10 under rubriken Ämnets syfte. I kursen behandlas fördjupade kunskaper i ämnet.

Share this post