Blogga

Vad ar en massafabrik?

Vad är en massafabrik?

Den centrala delen av sulfatprocessen är massakoket, där ved behandlas med kemikalier för tillverkning av pappersmassa med frilagda fibrer. Därefter bleks ofta massan. Processerna från ved till pappersmassa brukar ofta benämnas fiberlinjen till skillnad från andra delar i en massafabrik.

Varför luktar sulfat?

Sulfatmassafabrikerna är kända för att de luktar ”sulfat”. Det som luktar är bland annat olika svavelhaltiga gaser, till exempel svavelväte och metylmerkaptan. Sulfitmassafabrikerna släpper ut andra svavelhaltiga gaser som luktar ”illa” på ett annat sätt.

När uppfanns sulfatprocessen?

Sulfatprocessen uppfanns 1879 men det dröjde fram till 40-talet innan det blev den vanligaste förekommande massakokningsmetoden i Sverige. Vid framställning av sulfatmassa kokas veden i en basisk lösning (vitlut) av natriumhydroxid och natriumsulfid.

Vad gör Östrand?

Östrand producerar också 100 000 ton kemisk termomekanisk massa för bland annat hygien- och förpackningsprodukter. Östrands bruk är självförsörjande med både el och värme genom utnyttjande av avskild bark och vedrester, respektive av svartlut, som interna bränslen.

Vem uppfann pappersmassa?

Men 1844 lyckades den tyska vävaren Friedrich Gottlob Keller och pappersmakaren Heinrich Voelter framställa pappersmassa av trä, som slipades under vatten och med starkt tryck. Innovationen förbättrades sedan undan för undan, och 1874 infördes sulfitkokning. Nu blev man äntligen oberoende av lump.

Vad använder vi papper till idag?

I Sverige började vi använda papper under 1300-talet. Pappersprodukter fyller en mängd viktiga funktioner i dagens samhälle, exempelvis som förpackningsmaterial, för informationsförmedling och som hygienartiklar. Det ställs olika krav på de olika produkterna, och därför används olika typer av fiberråvaror.

Vem uppfann sulfitmassa?

metod för framställning av kemisk pappersmassa av flisad granved som uppfanns och patenterades av amerikanen BC Tilghman 1867. Metoden kom från USA till Europa 1874 (Bergvik) och var tidigare av stor betydelse, men har minskat under senare tid (se sulfitmassa).

Hur kom papperstillverkningen att förändras under 1860 talet?

När pappersmaskinen infördes i början av 1800-talet ökade produktionen och efterfrågan av papper så mycket att tillgången på lump blev otillräcklig. Då började också de europeiska pappersbruken bearbeta råmaterial som hämtades ur växtriket.

Share this post