Rekommendationer

Vad kan jag ge min kanin att gnaga pa?

Vad kan jag ge min kanin att gnaga på?

Kaniner gillar att gnaga på det mesta, även saker som inte är så lämpliga, elsladdar till exempel. Det bästa att ge är naturgrenar av olika slag. De flesta vanliga svenska trädslag fungerar utmärkt. En favorit brukar vara grenar från fruktträd.

Varför biter kaniner på galler?

I allmänhet uppstår beteendet för att kaninen har tråkigt, får för lite saker att gnaga på och/eller saknar sällskap. En gallerbitande kanin kan tänkas sluta om den får tillgång till större ytor att vistas på, rikligt med halm att gräva i och och grenar att gnaga på samt mer sällskap, då helst av en kaninkompis.

Vad Äterkaniner?

Det allra viktigaste att komma ihåg vad gäller utfodring av kaniner är att de är betande djur, dvs grä- och örtätare. Eftersom färskt gräs ej finns tillgängligt året runt, ersätter man detta med hö vintertid. En kanin kan gott och väl leva ett helt liv på enbart gräs och hö av god kvalité.

Hur lever kaniner i det fria?

Vilda kaniner lever i grupper på två till 20 vuxna djur, som använder samma boplats. Ofta lever flera sådana mindre kaningrupper i samma område och bildar på det sättet en koloni. Kaninerna i en grupp umgås tätt. Till exempel är det vanligt att de vilar tillsammans och putsar varandra.

Kan man ge kaniner gran?

Vanliga granbarr är inte farliga för kaniner. Däremot är många kommersiellt odlade granar rätt hårt besprutade och man bör därför inte medvetet mata kaninen med delar av julgranen. Man bör öven se upp med gransorten idegran – som är giftig för de flesta djur.

Vilka grönsaker frukter kan en kanin äta?

Tips:

  • 75 % av grönt bör utgöras av mörka sallader/spenat och mörkt bladgrönt (morots- och selleritoppar), färsk kryddgrönt (basilika, koriander, persilja), ogräs (kirskål, maskrosblad, björnbärblad, brännässlor).
  • 15 % av grönt får vara paprika, selleri, fänkål, squash, morot.

Share this post