Ny

Vad innebar den svenska Steriliseringslagen?

Vad innebär den svenska Steriliseringslagen?

1 § Denna lag gäller sådant ingrepp i könsorganen som utan att innebära kastrering medför varaktigt upphävande av fortplantningsförmågan (sterilisering). Lagen gäller dock inte ingrepp som utförs som ett led i behandlingen av kroppslig sjukdom. Lag (2012:457).

Vad innebär den svenska Steriliseringslagen och mellan vilka år gällde den?

Riksdagen antog en steriliseringslag som fanns i Sverige i drygt 40 år, 1934-1976. Med stöd av den lagen steriliserades 63 000 personer, varav ungefär hälften av ingreppen uppskattas ha skett mot personens vilja. Det finns mycket som tyder på att den romska gruppen ”resande” var särskilt utsatt för sterilisering.

Hur många män steriliserar sig?

Manlig sterilisering, vasektomi är litet ingrepp. I Sverige är det över 3000 män per år som gör detta ingrepp. Syftet med manlig sterilisering, vasektomi, är att göra mannen permanent ofruktsam.

Hur gör man en sterilisering av en kvinna?

En sterilisering av en kvinna görs i narkos och med titthålskirurgi. Äggledarna skärs av eller blockeras genom att de löds ihop. Detta gör att ägg och spermier inte längre kan mötas i äggledaren. Vilket gör att du inte kan bli gravid. Man tar inte bort livmodern eller äggstockarna vid en sterilisering.

Vad är en sterilisering?

Sterilisering. Sterilisering innebär att du genom en operation tar bort möjligheten att bli eller göra någon gravid. Varken sexlusten eller förmågan till ett aktivt sexliv påverkas av att du steriliserar dig. Efter en sterilisering fortsätter hormoner, spermier eller ägg att produceras som vanligt.

Vad är en sterilisering av kvinnligt könsorgan?

En sterilisering av det manliga könsorganet kallas även för vasektomi. Sterilisering av kvinnligt könsorgan. Där skriver en läkare remiss till en gynekolog eller urolog som utför steriliseringen. Du kan också skicka en egenremiss till en gynekologmottagning eller urologmottagning..

Share this post