Frågor

Hur lange betalas foraldralon ut?

Hur länge betalas föräldralön ut?

Hur länge du har rätt till föräldralön varierar, oftast från 3 månader upp till ett år. Viktigt är att föräldralönen inte alltid betalas ut automatiskt. Den som är föräldraledig kan vara tvungen att själv ansöka om att få ut den. Därför är det viktigt att ta reda på exakt vad som gäller på arbetsplatsen.

Hur mycket får man för 10-dagar?

I Kassakollen kan du enkelt och snabbt se ungefär hur mycket ersättning du får för dina 10-dagar. Du får knappt 80 procent av din lön.

Vad händer med semestern när man är föräldraledig?

120 dagar innebär att du tjänar in nio betalda semesterdagar under föräldraledigheten om du har 25 semesterdagar per år. Om du har 30 semesterdagar per år blir det tio betalda dagar under 120 dagars föräldraledighet. Avsikten är att dessa intjänade dagar ska ge dig en grund för betald semester när du återgår i tjänst.

Hur får jag ut föräldralön?

Unionens kollektivavtal ger dig rätt till upp till sex månaders föräldralön. För att vara helt säker kan du kolla i ditt kollektivavtal, prata med din chef eller kontakta Unionen. Om du inte omfattas av kollektivavtal måste du ha ett personligt avtal med arbetsgivaren för att få rätt till utfyllnad.

Hur betalas föräldralön ut?

Om du är ledig med ditt barn och din arbetsgivare har ett avtal om föräldrapenningtillägg så har du rätt till föräldralön. Normalt sett får du i så fall cirka 10% extra av din arbetsgivare när du är föräldraledig utöver den ersättning du redan får från Försäkringskassan.

Kan man vara föräldraledig under semestern?

Ja, du har rätt till föräldraledighet om du ansöker om detta minst två månader i förväg. Du har också rätt till fyra veckors sammanhängande semester under semesterperioden juni till augusti.

Kan man vara föräldraledig och ha semester samtidigt?

Det finns inga särskilda regler gällande semesterledighet för om du arbetar eller är föräldraledig. Det innebär att det är möjligt att använda sina semesterdagar och erhålla semesterlön under en föräldraledighet.

Share this post