Frågor

Hur nara tomtgransen far man ha trad?

Hur nära tomtgränsen får man ha träd?

Plantera därför häckar och buskar som är mer än 1 meter höga minst 60 cm från tomtgränsen. Träd och större buskar bör planteras minst 2 meter från tomtgränsen. Då riskerar de inte att växa utanför tomtgränsen.

Får man ta ner grenar på grannens träd?

Grannen vägrar att fälla trädet – vad ska jag göra? – Om grenar eller rötter tränger in på din fastighet och orsakar olägenhet för dig får du ta bort dem. Men om det finns risk för att trädet skadas måste din granne få möjlighet att själv ta bort grenen eller roten, säger Lena Rönngren.

Får grannens träd hänger över på min tomt?

2 § jordabalken och stadgar att om gren eller rot tränger över tomtgränsen och orsakar olägenhet så får fastighetsägaren ta bort dessa. Ägaren till den tomt som de överträngande träden står på ska dock först ges möjlighet att själv vidta åtgärder om ett borttagande kan väntas ge betydande skada för denne.

Vad gäller vid tomtgräns?

För en- och tvåbostadshus gäller att: – inte överstiger en högsta höjd från mark till taknock om 3,0 meter och inte placeras närmare tomtgräns än 4,5 meter. För att få placera mur/plank, skärmtak eller friggebod närmare tomtgräns än 4,5 meter utan bygglov krävs att berörda grannar lämnar sitt medgivande.

Hur hög häck får man ha mot grannen?

Huruvida grannen får låta häcken växa hur hög som helst så finns det inga regler om det så länge häcken står på din grannes tomt. I Sverige får man ha väldigt höga häckar utan att det strider mot lagen. Det enda undantaget är att häcken inte för skymma för trafiksikt.

Vad får grannen göra?

I 3:1 JB slås fast att var och en vid nyttjande av sin egen eller annans fasta egendom ska ta skälig hänsyn till omgivningen. Vidare stadgas i 3:2 JB att om grenar tränger in på någon annans fastighet och det medför olägenhet för denna, får hen ta bort grenen.

Hur högt får ett träd vara i tätbebyggt område?

Har du en utfart som vetter mot en gata får dina växter inte vara högre än 80 cm inom ett avstånd på 2,5 meter åt vardera håll från utfarten. Om det finns en trottoar vid utfarten får växtligheten inte vara högre än 70 cm inom dessa 2,5 meter.

Hur hög en häck får vara?

Hur hög får en häck vara? För fastighetsägare som har en hörntomt får en häck eller ett staket inte vara högre än 80 centimeter, mätt från gatunivån. Detta gäller tio meter åt vardera håll.

Har grannen rätt att klippa min häck?

Grannen får därför som huvudregel själv klippa ner de delar av häcken som växer över på dennes tomt, om du själv inte gör det och en skälig tid anses ha passerat. Med ”skälig tid” avses ca sex månader. Grannen har dock ingen skyldighet att klippa den sida av häcken som vetter mot dennes tomt.

Share this post