Rekommendationer

Hur hantera elever med adhd?

Hur hantera elever med adhd?

Forskning Stärka elevens självbild, arbeta på gruppnivå och ha höga förväntningar. Det är sådant som fungerar för att hjälpa elever med adhd, visar en ny forskningsöversikt. – Vi har sett att det finns ett behov hos lärare att få mer kunskap om adhd och hur man kan hjälpa de här eleverna.

Vad kan man kräva av skolan för barn med adhd?

Vad kan särskilt stöd innebära? Det kan till exempel handla om tillgång till elevassistent, särskild undervisningsgrupp, enskild undervisning eller anpassad studiegång. Om en elev inte klarar kunskapsmålen ska man i första hand genom- föra ”extra anpassningar”. Dessa är mindre insatser.

Vilket stöd finns för adhd?

Stöd och behandling av vuxna med adhd bör innehålla psykopedagogiska stödinsatser, och vid behov även läkemedelsbehandling. Samhällets stödinsatser går ut på att hjälpa personer med adhd att förstå och hantera sin funktionsnedsättning och att hitta strategier för att använda sina styrkor och kompensera för svårigheter.

Hur ska man bemöta barn med adhd?

Att tänka på när du undervisar en elev med ADHD Underlätta förmågan till koncentration. Anpassa aktiviteten efter elevens förmåga att uppfatta, organisera och tolka sinnesintryck. Ge inte långa instruktioner, eller instruktioner i flera led. Samtala om konsekvenser av val eller agerande.

Vilka specialpedagogiska insatser adhd?

Många elever med adhd har god nytta av planeringsverktyg för att hålla tiden och minnas och få struktur på sin dag och sitt skolarbete. Detta kan vara kalender, röstanteckningar, påminnelser och checklistor.

Vilket stöd behöver barn med adhd i skolan?

Enligt skollagen ska stödinsatser i första hand ges inom den elevgrupp som eleven normalt tillhör. Om detta inte fungerar för eleven, kan man under en tid ge eleven särskilt stöd i form av enskild undervisning, särskild undervisningsgrupp eller anpassad studiegång.

Hur ser man att ett barn har adhd?

Barnet har svårt att fokusera på det väsentliga, behålla uppmärksamheten på saker som uppfattas som tråkiga och kan inte styra uppmärksamheten på ett flexibelt sätt. Överaktiviteten är också typisk för många barn med adhd. De yngre barnen har svårt att sitta still, reser sig upp och går eller springer runt.

Vilka förutsättningar har en person med adhd?

För att barnet ska få diagnosen adhd krävs att det har stora svårigheter i förhållande till sin ålder. Svårigheterna ska ha funnits under en lång tid och ge så stora problem i vardagen att det medför en funktionsnedsättning.

Vilka specialpedagogiska insatser kan personen behöva?

Några exempel på stödåtgärder är:

  • olika slags praktiska hjälpmedel,
  • specialpedagoger, extralärare eller elevassistenter,
  • anpassning av läromedel och undervisningsmetod,
  • fysisk anpassning av lokaler.

Vad är Elevassistentens ansvar och skyldighet?

Assistenten skall finnas till hand för barnet så att denne kan följa undervisningen och de dagliga aktiviteterna inom ramen för den pedagogiska verksamheten. Assistenten verkar för att stötta barnet för att klara av vardagen i förskolan och skolan (Gadler, 1999, s 13).

Share this post