Frågor

Kan man byta socialsekreterare?

Kan man byta socialsekreterare?

Ibland kan det vara möjligt att få byta socialsekreterare, även om det är ovanligt att det händer. Du kan ringa till socialtjänsten på telefon 08-606 79 96 och be att får prata med din socialsekreterares gruppledare. Med hen kan du berätta att du och din socialsekreterare inte kommer överens.

Har man rätt att byta SOC handläggare?

Det finns ingen lag som reglerar om eller när man har rätt till ett byte av handläggare. Om man är missnöjd med handläggningen eller bemötandet inom socialtjänsten så kan man vända sig till en ansvarig chef och framföra sina klagomål och önskan om att byta handläggare, antingen muntligt eller skriftligt.

Kan man anmäla socialförvaltningen?

Det låter kanske som ett lamt ”straff”, men JO-kritik tas på största allvar. Det finns dock en annan myndighet: Inspektionen för vård och omsorg (IVO), som särskilt granskar sjukvården och socialtjänsten. Du kan göra en IVO-anmälan på deras hemsida. Det går till ungefär som en JO-anmälan.

Vem sitter över socialtjänsten?

Inspektionen för vård och omsorg förkortas IVO. IVO är en statlig myndighet. över landets hälso- och sjukvård och socialtjänst.

Vad har jag för rättigheter mot socialtjänsten?

Socialtjänsten har sekretess, vilket innebär att vi inte får lämna ut uppgifter till obehöriga. Däremot har man i de flesta fall rätt att ta del av alla uppgifter som rör en själv och de barn som man är vårdnadshavare för.

Vad får en socialsekreterare göra?

Socialsekreteraren arbetar inom kommunens socialtjänst med bedöma människors behov och ge dem stöd inom en rad olika områden. Några av dem är ekonomiskt bistånd, stöd och behandling till barn och deras familjer, stöd och behandling för missbruk och beroende samt stöd och hjälp vid psykiska problem.

När socialtjänsten gör fel?

Om du är missnöjd med socialtjänsten är därför det bästa alternativet att först vända sig till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) och göra en så kallad IVO-anmälan. IVO bedriver tillsyn över socialtjänsten och har till uppgift att granska så att allting går rätt till.

Vem granskar socialtjänsten?

Det enklaste alternativet om du tycker att socialtjänsten gjort fel är att anmäla dem hos Inspektionen för vård och omsorg (IVO). IVO ska granska socialtjänstens arbete för att se till så att allt går rätt till.

Kan man anmäla en kommun?

Om man är missnöjd med kommunens agerande, bör man i första hand vända sig till själva kommunen och påtala eventuella brister. Man kan skicka in en anmälan till Justitieombudsmannen (JO) om man anser att man har blivit felaktigt behandlad av en myndighet eller en tjänsteman på en myndighet.

Kan man få hjälp med lägenhet av socialen?

Ingen allmän rätt att få en bostad via socialtjänsten Det finns inga bestämmelser i SoL som ger bostadslösa en allmän rätt till att få en bostad av socialtjänsten. Däremot kan socialtjänsten i särskilda fall vara skyldig att tillhandahålla en bostad som bistånd.

Vilka rättigheter har man som familjehem?

Du har rätt att:

  • Veta varför du bor i ett HVB eller familjehem.
  • Vara med när man planerar saker som gäller dig, till exempel hur länge det är tänkt att du ska bo kvar och vart du ska flytta sen.
  • Veta vem som är din socialsekreterare och hur du kan kontakta henne eller honom.
  • Prata ensam med din socialsekreterare.

Share this post