Rekommendationer

Hur planterar man Olandstok?

Hur planterar man Ölandstok?

Du kan plantera nu på hösten, men det går bra även på våren. Ca 50 cm mellan varje planta om det är häck man ska göra. Gräv dem så djupt att jordkokans övre del hamnar precis under jordytan, dvs. bara lite mer än vad de står i krukan.

Är Ölandstok vintergrön?

Växtens rikliga blomning är en av orsakerna till att den ofta planteras som trädgårdsväxt. Det finns bara ett fåtal häckväxter som trivs i svenska väderförhållanden, men ölandstoken är vinterhärdig i upp till zon 6 beroende på läget.

Vilken jord till Ölandstok?

Jord/läge: Ölandstoken mår bäst i sandhaltig jord och den bör även vara näringsrik. Om du har mycket fuktig jord som inte dränerar väl i din trädgård bör du förbättra den innan du planterar ölandstok. Full solljus rekommenderas för de flesta sorter, men de brukar kunna leva i halvskugga också så länge de får bra jord.

När kan jag flytta ölandstok?

Kan jag flytta en liten ölandstok nu på sommaren? Svar: Visst kan du flytta ölandstoken nu. Gräv bara upp så att du får med så mycket som möjligt av rotsystemet och förbered först den nya växtplatsen innan du flyttar busken.

Hur snabbt växer ölandstok?

Odla svarar: Hej! Det kan ta så där 2 år innan de är någorlunda täta igen, men det får man ju ta om ölandstokarna nu är helt vildvuxna.

Vilken gödsel till ölandstok?

Vilken typ av gödsel använder man till ölandstok och bör man gödsla fruktträd och andra prydnadsbuskar med jämna mellanrum? Odla svarar: Till tokar går det bra med kogödsel eller någon allroundgödsel, typ Blåkorn eller Chrysan.

När ska man gödsla ölandstok?

Gödsling varje år: Gödsla en gång tidigt på våren när det börjar grönska och en gång på försommaren. Använd naturgödsel eller mineralgödsel med NPK, följ dosering på förpackningen. Det går även att gödsla och jordförbättre samtidigt genom att lägga ut en kraftigt gödslad dressprodukt under buskarna tidigt på våren.

Share this post