Rekommendationer

Maste man dra ut tander for tandstallning?

Måste man dra ut tänder för tandställning?

Det är vanligt att behöva ta bort tänder i samband med tandregleringen för att få ett bra slutresultat. Om det bara är lite trångt räcker det oftast med att skapa plats genom att bredda eller förlänga tandbågen. Ibland måste dock tandregleringen kombineras med en operation där käkarnas ställning ändras.

Hur ofta justera tandställning?

Hur ofta behöver jag komma och justera tandställningen? Ungefär var åttonde vecka kontrollerats och justeras tandställningen. Tandförflyttning är en biologisk process och går inte att snabba på. Det behövs en period mellan besöken så att vävnaderna får vila så att tänderna inte skadas.

Hur ofta ska man borsta tänderna med tandställning?

Om du har tandställning får du räkna med att det tar fem till tio minuter att rengöra dina tänder varje morgon och kväll. Vid tandställningens bågar och fästen fastnar det nämligen matrester och bakterier lätt och därför räcker det inte bara med vanlig tandborstning och fluortandkräm.

Vill ta ut min tandställning?

Tandläkaren använder en tång för att ta bort alla fästen, skrapar och rengör tänderna från lim och gör en form för din nya uttagbara retentionstandställning. Hur kommer mina tänder att se ut? Hur dina tänder kommer att se ut beror helt på hur väl du tog hand om dem medan du bar tandställning.

Hur länge ska man ha räls?

En behandling tar i de flesta fall runt ett och ett halvt till tvår år med fastsittande tandställning. Behandlingar kan också pågå mellan sex månader och tre till fyra år, beroende på hur stor avvikelse man har.

Vad händer om man inte borstar tänderna med tandställning?

Risken för karies och tandköttsinflammation ökar när man har tandställning. Enbart tandborstning räcker inte, ofta krävs det en specialtandborste och en mellanrumsborste för att hålla både tänder och tandställning riktigt rena. Du kan rådfråga din tandläkare eller tandhygienist om vilka hjälpmedel som passar just dig.

Share this post