Blogga

Vad ar AK mottagning?

Vad är AK mottagning?

AK-mottagningen är en sjuksköterskebaserad antikoagulantiamottagning som följer upp patienter med blodförtunnande läkemedel, exempelvis Waran. Detta gäller framför allt patienter med hjärt- och kärlsjukdomar till exempel förmaksflimmer, inopererade hjärtklaffar och blodproppar.

Varför tar man Waran på kvällen?

Sjukvården rekommenderar oftast att man tar Waran på kvällen Det har att göra med sjukvårdens rutiner kring mätning av PK-värdet och ändring av dos. Oftast sker provtagningen på förmiddagen så att man hinner få provresultatet och eventuellt ändra dosen till kvällen.

När på dygnet ska man ta Waran?

Hur du använder Waran Hela dosen bör tas vid samma tidpunkt varje dag.

Vad innebär remiss bedömd?

När din remiss inkommit till Akademiska sjukhuset görs alltid en medicinsk bedömning av läkare. Vid denna bedömning beslutas om dina problem är sådana att ett besök på sjukhuset är rätt åtgärd, och i så fall till vilken specialist, även inom vilken tid.

Vad är barn och ungdomsmottagning?

En barn- och ungdomsmedicinsk mottagning är öppenvårdsmottagning som erbjuder specialistvård för barn och ungdomar mellan 0-18 år. Mottagningen gör medicinska utredningar och behandlingar av kroniska sjukdomar som inte kräver att ditt barn blir inlagd på sjukhus.

Vad är skillnaden mellan BUP och bum?

Dom olika barn- och ungdomsmottagningarna arbetar lika men ändå olika. Hos BUP står psykiska problem i fokus med BUMs huvudområde är medicinska och fysiska ärenden.

Vad gör en psykolog på BUP?

Bup är till för dig som mår psykiskt dåligt. De som jobbar där kan hjälpa dig att må och funka bättre. De kan också göra utredningar för att ta reda på varför du mår dåligt och vilken hjälp du behöver. På bup kan du till exempel få hjälp om du har svår ångest, skadar dig själv eller har en depression.

Vad är blodförtunnande läkemedel?

Blodförtunnande läkemedel används för att förebygga och behandla blodproppar. Läkemedlen gör att blodet inte kan levra sig, koagulera, som det ska. Läkemedlen kallas därför även antikoagulantia.

Share this post