Trendig

Vem ater lamlar?

Vem äter lämlar?

Under goda lämmelår har rovdjuren ett överflöd av mat. Fjällräven passar på att föda flera kullar och fjällugglorna anländer som vita spöken från polartrakternas tundra. Till och med renar kan äta lämmelhuvuden.

Vart lever lämlar?

Med undantag av en enda art, Synaptomys cooperi, som förekommer i den tempererade zonen, lever alla lämlar i Arktis. Arterna vistas främst i våta habitat som fuktig tundra och skogar, träskmarker och myrområden. Under vintern lever individerna aktiva under snötäcket, de håller ingen vinterdvala.

Hur bor en Fjällämmel?

Den lever främst på tundra och i fjällen, helst i närheten av vatten. Födan för vuxna består främst av gräs, starr och mossa. De är aktiva hela dygnet och alternerar mellan perioder av vila och aktivitet.

Hur ofta är det lämmeltåg?

Lämlarna ökar i antal under några år och efter tre till fem år har de blivit så vanliga att de har svårt att få plats. De börjar då vandra för att leta efter nya boplatser. De vandrar inte i några ”tåg” utan springer ganska planlöst.

Vilka djur äter Fjällämmel?

Raden av rovdjur som gynnas av lämmel är lång: fjällräv, rödräv, vesslor, hermelin, järv, lodjur och brunbjörn. Det mest extrema exemplet är fjällräven som under bottenår med lämlar inte föder en enda unge medan rävarna under ett toppår kan få uppemot tio ungar. Rekordet är 18 ungar.

Vart finns fjällämmel?

Fjällämmeln är lätt att känna igen på sin färgteckning och de finns på kalfjället och i björkregionen i fjällkedjan. Under lämmelår sprider de sig ner till skogen och man kan då hitta dem långt bort från sitt normala utbredningsområde. De är 13- 15 cm långa och har en 1-3 cm lång svans.

När var det lämmelår?

Andra år finns de överallt. Den lilla lämmeln styr stora delar av fjällvärldens djurliv. Rapporterna strömmade in våren 2015 – det är lämmelår! Lämlar sågs i skidbackar och naturvårdare noterade lämmelspår i snön ovanför trädgränsen.

Var finns lämmel?

Finns lämmeltåg?

Fjällämmeln är en relativt stor smågnagare som är enkel att känna igen på den brokiga färgen. Mest känd är fjällämmeln troligen för de så kallade lämmelåren då den ökar starkt i antal, och kan börja vandra iväg från fjällregionen, så kallade lämmeltåg.

Hur länge lever en Fjällämmel?

Honan föder 3-7 ungar 3 veckor efter parningen. Under goda år kan en hona hinna med 4-5 kullar och ungarna blir könsmogna första sommaren. De kan bli 3 år gamla.

Kan lämlar Dö av ilska?

Det finns ingenting som stödjer dessa teorier. Att lämlar exploderar när de blir arga är förstås inte heller sant. Ursprunget till denna skröna är troligen korpar.

Share this post