Frågor

Vilka djur ater lamlar?

Vilka djur äter lämlar?

Dessutom drar fjäll-, jord-, hök- och pärluggla nytta av lämmelår, liksom fjällvråk, stenfalk, pilgrimsfalk, jaktfalk, fjällabb, korp, kråka, kungs- och havsörn. Riktigt goda år invaderas fjällen av tornfalk. Men lämmelår gynnar också andra arter än de som har lämlar på menyn.

Varför blir det lämmelår?

När växterna som gnagarna lever av betas hårt börjar de producera giftiga ämnen för att skydda sig. Maten blir då oätlig, vilket leder till massvält. Detta har man visat att det gäller för lämlar i Norge, så det verkar gälla åtminstone för fjällämlar.

Hur bor fjällämmeln?

Den lever främst på tundra och i fjällen, helst i närheten av vatten. Födan för vuxna består främst av gräs, starr och mossa. De är aktiva hela dygnet och alternerar mellan perioder av vila och aktivitet.

Finns det lämlar i Alperna?

Lämlar (Lemmini) är en släktgrupp i underfamiljen sorkar (Arvicolinae)….Lämlar[redigera | redigera wikitext]

Systematik
Understam Ryggradsdjur Vertebrata
Klass Däggdjur Mammalia
Ordning Gnagare Rodentia
Överfamilj Musliknande gnagare Myomorpha

Hur och varför varierar populationen av fjällämmel?

När det är så kallat lämmelår och den ökar starkt i antal, kan lämlar ge sig iväg på vandring och även finnas i skogsregionerna nedanför fjället. Dessa förändringar i populationsstorlek sker cykliskt, det vill säga förekomst av lägsta samt högsta täthet av fjällämmel sker i allmänhet med viss regelbundenhet.

Var finns Fjällämmel?

Fjällämmeln är lätt att känna igen på sin färgteckning och de finns på kalfjället och i björkregionen i fjällkedjan. Under lämmelår sprider de sig ner till skogen och man kan då hitta dem långt bort från sitt normala utbredningsområde. De är 13- 15 cm långa och har en 1-3 cm lång svans.

Vad betyder lämmeltåg?

Ett lämmeltåg är ett vandringståg bestående av fjällämlar (Lemmus lemmus). År då populationen av lämlar är stor, under ett så kallat lämmelår, uppstår vandringsbeteenden hos lämlarna, bland annat på grund av matbrist.

Var bor fjällämmeln?

Var trivs fjällämmeln?

Förekomst. Normalt sett finns fjällämmeln endast i fjällregionen. När det är så kallat lämmelår och den ökar starkt i antal, kan lämlar ge sig iväg på vandring och även finnas i skogsregionerna nedanför fjället.

Share this post