Frågor

Vad kommer ordet kommun ifran?

Vad kommer ordet kommun ifrån?

Ordet kommun kommer ifrån latinets communis som betyder gemensam och gemensamhet. Från detta har vi också kommunikation, kommunicera och kommunal; alla ord som har att göra med att dela gemensamt, att leva tillsammans, att samspråka.

Vad äger kommunen?

Kommunerna ansvarar för en stor del av den samhällsservice som finns där vi bor. Några av de viktigaste uppgifterna är förskola, skola, äldreomsorg och socialtjänst. Vissa verksamheter är kommunerna skyldiga att tillhandahålla enligt lag, medan andra verksamheter är frivilliga och beslutas av lokala politiker.

Vad menas med en kommun?

En kommun är ett territoriellt avgränsat område, en administrativ enhet för lokalt självstyre, en politisk organisation med direktvalda beslutsfattare, juridisk person med obligatoriskt medlemskap, som kan ingå avtal och äga fast och lös egendom.

Vad innebär kommuner?

Varje kommun är en del av Sverige och en egen politiskt styrd organisation. Kommunen ansvarar för många frågor i din närmiljö. Kommunen ansvarar för många frågor i din närmiljö, till exempel förskola, skola, gymnasier, äldreomsorg, stöd till barn, familjer och till personer med funktionsnedsättning.

Vad beslutar kommunerna om?

Staten beslutar om lagar och förordningar som styr vad regioner och kommuner ska göra. Staten har delat in Sverige i län. Kommunerna sköter de lokala uppgifterna, bland annat skola, omsorg om barn, äldre och funktionshindrade samt vatten och avlopp.

Vad fanns innan kommunerna uppstod?

Det fanns med andra ord både en kyrklig och en borgerlig socken och de omfattade samma geografiska område. År 1863 upphörde socknen som administrativ enhet. Samtidigt skildes de världsliga uppgifterna från de kyrkliga. Kyrkans grundorganisation blev församlingen, den världsliga grundenheten kallades därefter kommun.

Vem bestämmer vad i kommunen?

Hur kan man förbättra en kommun?

Några exempel på vad kommunen kan göra:

  1. Plan för minskade utsläpp: Anta en konkret åtgärdsplan med mål om fossilfri kommun senast 2030.
  2. Fossilfri fordonsflotta: Alla fordon som drivs i kommunal regi, till exempel för kollektivtrafik, leveranser, tjänstefordon och maskiner bör vara fossilfria.

Share this post