Rekommendationer

Vad ska man gora under Latensfasen?

Vad ska man göra under Latensfasen?

Det mest fördelaktiga för dig under lantensfasen är avslappning, vila, sömn i hemmiljö samt intag av mat och dryck då du själv inte kan påverka längden på latensfasen. Använd vid behov smärtlindringsmetoder i hemmet såsom värmekudde, bad eller dusch, TENS, Alvedon och/eller massage från partner eller annan stödperson.

Kan inte sova värkar?

Mammor som föder och är väldigt väldigt trötta och inte kan sova (ni har säkert hört berättelserna om att inte kunna sova på flera dygn) befinner sig alltså i en stressad känsla. Kanske en oro för födandet, kanske en rädsla för upplevelsen av värken.

Den första delen av öppningsskedet kallas för den passiva fasen, eller latensfasen. Under den fasen bör mamman passa på att slappna av och vila så mycket som möjligt. Man kan se till att äta långsamma kolhydrater och att dricka mycket samt om det går, ta små tupplurar under förlossningens första del.

Vad kan man göra för att öppna sig?

Vad kan DU själv göra för att underlätta latensfasen?

  1. På dagtid, försök leva så normalt som möjligt. Var uppe och rör på dig varvat med vila.
  2. På natten, försök vila/slumra så mycket som möjligt.
  3. Se till att du har stöd och sällskap hemma så att du känner dig trygg.

Kan alla barnmorskor göra Hinnsvepning?

För att dämpa smärtan kan man ta Paracetamol 500mg, 2 stycken, med cirka 6 timmars intervall. Hinnsvepning är ibland något som din barnmorska på MVC kan hjälpa till med i samband med ditt vanliga besök. I vissa fall finns det barnmorskor på förlossningsmottagningen som efter tidsbokning kan bistå.

Vad krävs för att få en Hinnsvepning?

Det är en barnmorska eller läkare som utför hinnsvepning. Hen gör en vaginalundersökning och känner på livmodertappen. Då förs ett finger in genom livmodertappen till den inre modermunnen och genom en cirkelrörelse lossas fosterhinnorna från de nedre delarna av livmodern.

Hur mycket öppnar man sig i Latensfasen?

Latensfas kalas den del då kroppen förbereder sig inför förlossningen. Under latensfasen öppnas livmodersmunnen upp 3-4 centimeter. Fasen känns igen på de molliknande värkarna som påminner om mensvärk. Vi ger dig 7 tips på hur du kan lindra smärtan under latensfasen.

Share this post