Innehållsförteckning
Är Karagan giftig?
Busken är en vanlig häckväxt men drabbas tyvärr lätt av mjöldagg om den hålls som klippt. Men som friväxande solitär är den friskare, får ett sirligt överhängande växtsätt, blommar i gult och ger hängande frukter med små frön i baljor. Det finns uppgifter i litteraturen om att hela växten är svagt giftigt.
Kan man äta sibirisk Ärtbuske?
Där fanns det inte en enda referens för snödroppsträdets ätbarhet. Det samma gäller sibirisk ärtbuske, som helt förvånande verkar vara en närmast outforskad gröda. Likaså med blomsterkastanjen. Förvisso kan man utvinna en ätlig olja ur den, men inte utan en massa processande.
När ska man klippa sibirisk Ärtbuske?
Den bör skäras ner tidigt i vår innan den börjar grönska. Som friväxande kan den så småningom bli ganska hög. Att då bara klippa ner den till önskad höjd går bra några år men sen blir den lätt risig i topparna. Den håller sig snyggast genom att med jämna mellanrum klippas ner lika radikalt som beskrivits här.
Hur fort växer Sibirisk Ärtbuske?
Sibirisk ärtbuske, även kallad häckkaragarr är en snabbväxande och väldigt tålig. häckväxt. Den har täta, fingerflikika blad vilket gör den perfekt både som häck och insynsskydd. Bladen är ljusgröna och den får små gula blommor av ärttyp i maj.
Hur förökar man sibirisk Ärtbuske?
Ta en lång kvist och kör långt ner i backen där den ska vara. För säkerhets skull kan du göra några extra och ha någon annanstans, det är ju inte säkert att alla tar sig. Då har du några i reserv att sätta dit senare. Det kan du göra nu eller om en månad.
Hur hög blir sibirisk Ärtbuske?
Sibirisk ärtbuske kan vara bra i en skogsträdgård eftersom den fixerar kväve. Det gör att andra växter kan dra nytta av att växa intill busken. Den kan tydligen bli fem meter hög men kan klippas hårt och klarar sig i alla fall. Den blommar i maj/juni med gula blommor och sedan bildas ärtskidor med frön.
När klippa Häckkaragan?
Häckkaragan, även kallad sibirisk ärtbuske, är en tållig växt som snabbt ger dig en upprättväxande häck som passar utmärkt som skyddsplantering. Den har anspråkslösa jordkrav, och tåler torra platser både i sol och halvskugga. Tålig mot torka, salt och avgaser. Beskärning görs juli-september eller under vårvintern.