Frågor

Hur paverkas havsornen negativt av PCB och DDT?

Hur påverkas havsörnen negativt av PCB och DDT?

På den tiden var det miljögifter som DDT och PCB som decimerade havsörnarnspopulationen. Nu visar dock nya studier att problemen är på väg tillbaka, framför allt längs mellersta Norrlandskusten. Här har havsörnarna sedan 2009 i allt högre utsträckning börjat lägga ägg med döda foster.

Hur påverkas havsörnen av miljögifter?

Havsörnen nästan utrotad av miljögifter Havsörnen lever högst upp i näringskedjan och livnär sig till största del på fisk och sjöfågel. Giftiga ämnen som kommer ut i vattnet och inte bryts ner lagras i fiskar och andra djur. Ju högre upp i näringskedjan ett djur är, ju högre blir koncentrationen av miljögifter.

Vad väger havsörnens bo?

I Sverige bygger havsörnar oftast sina bon i gamla tallar. Vanligtvis placeras de i övre delen av trädet eller direkt i toppen. Bona byggs på år efter år och kan bli mycket stora. Därför måste trädets krona ha starka grenar för att orka bära det tunga örnboet som kan väga hundratals kilo, ibland ett ton eller mer.

Hur många sorters örnar finns det i Sverige?

Örnar i Sverige Samtliga örnar tillhör statens vilt. I Sverige häckar kungsörn och havsörn.

Hur påverkas fiskar av miljögifter?

Några som uppmärksammats under senare år är bromerade flamskyddsmedel och fta- later. De är ofta svårnedbrytbara och fettlösliga ämnen som därmed ansamlas och lagras i fettvävnad. Feta fiskar som strömming och lax ackumulerar högre halter av sådana miljögifter än mager fisk som abborre, gädda och torsk.

Hur påverkas Östersjön av miljögifter?

Östersjön är ett av världens mest förorenade hav. Fisk från Östersjön innehåller bland annat höga halter av dioxiner och PCB, två miljögifter som är långlivade. Det innebär att de bryts ner väldigt långsamt i naturen och därför hinner de ställa till med mycket skada.

Hur ser en örn?

Ögonen hos örnar och många andra rovfåglar (ordningen Falconiformes) är stora. Ögonen är också mer framåtriktade hos rovfåglar än hos bytesfåglar, som duvor. Ögonen hos fåglar fungerar på samma sätt som däggdjurens, det vill säga enligt kameraprincipen.

Share this post