Trendig

Varfor brukarinflytande?

Varför brukarinflytande?

Brukarinflytande innebär att införa ett nytt sätt att tänka inom socialtjänst och hälso- och sjukvård. I stället för att vara ”föremål för insatser” är individen aktiv och deltar i att utforma den vård och det stöd han eller hon behöver.

Vad innebär ett brukarperspektiv?

Brukarperspektivet är det perspektiv som brukaren själv uttrycker och själv ser från. För att arbeta mot ett brukarperspektiv inom socialtjänstens verksamhet utgår socialarbetarna från Page 8 5 brukarens önskemål, kunskaper och erfarenheter för att på så sätt närma sig perspektivet på bästa sätt (SOU, 2008:18).

Vad innebär Brukarmakt?

Brukarmakt- Brukarinflytande enligt NE: ” inflytande över verksamhet för dem som utnytt- jar eller brukar kommunens eller landstingets tjänster, t. ex. skolbarnsföräldrar, elever, patien- ter, hyresgäster, pensionärer och funktionshindrade” (NE.se).

Får man säga brukare?

Det är ”inte lämpligt att kalla någon för brukare när man avser en särskild grupp eller enstaka individer”, skriver Socialstyrelsen och påpekar att en sådan användning av ordet kan uppfattas som avståndstagande. I stället föreslår man mer specifika begrepp som ”mottagare av hemtjänst”, ”hyresgäst” eller ”den äldre”.

På vilket sätt kan brukarinflytande påverka personal som arbetar inom psykiatrin?

Även vissa lösningar på problemen presenteras. Några tog upp ett problem med brukarinflytande som gick ut på att när man som personal har ansvar för att fånga upp patienternas åsikter och låta dem påverka en så kan det bli så att de patienter som har en förmåga att ”ta för sig” får mest vård.

Vad är en brukare för något?

Brukare används som samlande begrepp för alla som får individuellt behovsprövade insatser från socialtjänsten oavsett vilken typ av insatser det handlar om. Insatserna kan röra allt från stöd och service till mer omfattande bistånd, och en brukare kan vara allt från ett nyfött barn till en mycket gammal människa.

Share this post