Trendig

Vad ar syftet med medbestammandelagen?

Vad är syftet med medbestämmandelagen?

Lagen reglerar i huvudsak: Förhandlingsrätt – Rätt för arbetstagare och arbetsgivare att förhandla med motparten i vissa frågor. Till exempel har arbetsgivare skyldighet att förhandla med arbetstagarorganisationen om viktigare förändring i verksamheten eller viktigare förändring av arbets- och anställningsförhållanden.

Vad är innebörden av MBL 11?

Reglerna om förhandlingsskyldighet enligt 11-14 §§ innebär att arbetstagarorganisationerna har medinflytande i frågor som arbetsgivaren beslutar om. Medinflytande att arbetsgivaren måste avvakta med sitt beslut tills förhandlingar genomförts med arbetstagarorganisationen.

Vad innebär MBL 19?

Arbetsgivarens informationsskyldighet Arbetsgivaren har även en informationsskyldighet som regleras i 19 § MBL. Arbetsgivaren ska fortlöpande hålla de fackliga organisationerna underrättade om hur verksamheten utvecklas produktionsmässigt och ekonomiskt liksom riktlinjerna för personalpolitiken.

Vilka skyldigheter att förhandla har arbetsgivaren?

Primär förhandlingsskyldighet Vid alla viktigare förändringar av verksamheten, arbets- eller anställningsförhållanden för medlemmar är arbetsgivaren skyldig att kalla till förhandling. Detta är den primära förhandlingsskyldigheten som följer av 11 § medbestämmandelagen (MBL).

Vad är medbestämmande?

Lagen (1976:580) om medbestämmande i arbetslivet (MBL), som även kallas för medbestämmandelagen, reglerar de anställdas rätt till inflytande på arbetsplatsen. I MBL finns bland annat regler om förhandlingsskyldighet, arbetstagarorganisationernas rätt till information och vad som gäller i samband med konflikt.

Vad innebär Fredsplikten enligt MBL?

En organisation som själv är bunden av ett kollektivavtal är skyldig att, om en olovlig stridsåtgärd av en medlem förestår eller pågår, försöka hindra åtgärden eller verka för att den upphör. Om någon har vidtagit en olovlig stridsåtgärd, får ingen annan delta i den.

Share this post